Znajdź swój przepis

Jagodzianki z kruszonką i serem

9 lipca, 2018

Jagodzianki z kruszonką i białym serem to przepis w sezonie na jagody, który chociaż raz trzeba wykonać. Bułeczki drożdżowe z jagodami w tej wersji są najsmaczniejsze jakie jadłam.

Do nadzienia używamy twarogu tłustego lub półtłustego, który razem z jagodami stanowi przepyszną kombinację. Twarożek do nadziewania jest kremowy, słodki i do tego sprawia, że nadzienie jest wilgotne.

Jagodzianki z kruszonką są puszyste, lekkie i zarazem na wierzchu chrupiące. Ciasto drożdżowe z tego przepisu daje się łatwo formować i do tego szybko rośnie.

W sezonie na jagody u mnie chociaż raz muszą się pojawić. Koniecznie wypróbuj ich smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na jagody.

Jagodzianki z kruszonką

JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I SEREM

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdżyc suchych
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 60 g masła, zimnego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 250 g twarogu, półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 budyń śmietankowy, proszek

DODATKOWO:

  • ok. 1 1/2 szklanki jagód
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz sól. W oddzielnej miseczce miksujemy ze sobą cukry oraz jajko i żółtka na puszystą masę. Do mąki wlewamy ciepłe mleko oraz masę jajeczną i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po lekkim połączeniu stopniowo w niewielkich porcjach dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno być wyrabiane około 15 min. Po tym czasie miskę owijamy folią i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub używamy malaksera. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Twaróg mieszamy z miękkim masłem oraz pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy ciasto na około 14-16 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na placek, nakładamy po łyżeczce masy serowej oraz 1-2 łyżeczek jagód, zlepiamy brzegi formując w owalną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na około 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia bułeczek.

Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. TigerTiger says:

    Jagodzianki pyszne. Z podanych składników zrobiłam 14 dość dużych bułeczek. Następnym razem zmniejszyłabym ilość kruszonki o połowę bo dla mnie było jej trochę za dużo.

  2. Czekam, aż będą gotowe – są w piekarniku. Kruszonki i masy twarogowej wydaje się być zbyt wiele na tę ilość bułeczek – sporo u mnie zostało – coś robię nie tak? :)

  3. Zrobiłam , ciasto wyszło SUPER ! Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś po swojemu i zrobiłam kilka drożdżówek ( nie zamknęłam w kształt bułeczki tylko na placku drożdżowym rozsmarowałam ser i powciskałam jagody ) nie polecam bo pod serkiem zrobił mi się lekki zakalec …. Za to bułeczki przepyszne .

  4. A czy należy odmrozic wcześniej i czy mogę mogę użyć ser ricotta zawsze używałam go do słonych potraw

    1. aneta Autor says:

      Nie odmrazamy i można użyć innego serka :)

  5. Czy mogą byc mrożone jagody? Wyglądaja bardzo apetycznie, ale boje się że nie dam rady ich teraz zrobić w sezonie „jagodowym”… pozdrawiam :)

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej moga być mrożone :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x