Kruche ciasto ze śliwkami i bezą to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek w sezonie. Słodziutkie, kruche i do tego lekko kwaśne śliwki. Przepyszne i proste ciasto.
Kruche ciasto jest lekkie i w dodatki możesz je wykonać wcześniej. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że jest delikatniejsze i nieco rośnie podczas pieczenia.
Beza jest słodka, lekka jak pianka i doskonale pasuje do nieco kwaśnych śliwek. Do przepisu możesz użyć śliwek twardych lub już przejrzałych, natomiast warto je przed ułożeniem na ciasto oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Kruche ciasto ze śliwkami to kolejny prosty przepis na przepyszny deser. Na pewno przypadnie większości do gustu. Doskonale sprawdzi się na letnie spotkania lub inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g śliwek
- 4 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Czy śliwki z kompotu nadają się do tego ciasta?
Lepsze byłyby świeże lub mrożone
Dziękuję!
Pyszne kruche kompozycja kwaskowej sliwki ciasta i slodkiej bezy – BOMBA.
Placuszek palce lizać kruchy delikatna pianka rozkosz podniebienia
PETARDA! Jest taki pyszny, że łooo! Smaki idealnie się przenikają, cudnie słodki, lekko kwaśny… Totalnie mój smak
Dziś zrobiłam i zjadłam już trzy kawałki. Chyba zniknie szybciej niż myślałam 
Dodam, że raczej rzadko pięke i bałam się, że coś sknoce, ale przepis jest bardzo łatwy i przyjemny.
P. S. Czy to ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, by potem zrobić tylko beze i dodać śliwki?
Dziękuję za tak miły komentarz
możesz jak najbardziej zrobić dzień wcześniej
Zrobiłam dzisiaj, prze-pysz-ne! Mój błąd, że zaladowalam do tortownicy i ciasto wyszło zbyt wysokie – rozpada się, ale na smaku nie traci. Na pewno zainwestuję w blaszkę na przyszłość. PYCHA!