Znajdź swój przepis

Sernik z malinami i śliwkami

13 sierpnia, 2018

Letni przepis na sernik z malinami i śliwkami w kakaowym cieście kruchym. Bardzo prosty przepis z wykorzystaniem owoców sezonowym, których latem mamy pod dostatkiem.

Sernik jest w konsystencji pośredni, ani nie jest mocno puszysty i leciutki, natomiast nie jest także ciężki i ceglasty. Owoce sprawiają, że nie jest mdły, a nawet lekko kwaśny.

Kruche ciasto z dodatkiem kakao fajnie kontrastuje ze smakiem owoców i pięknie wygląda po przekrojeniu.

Sernik z malinami i śliwkami to ciekawy pomysł na letni deser w ogrodzie lub spotkanie rodzinne. Owoce możesz dowolnie komponować, trzeba tylko uważać na te bardzo soczyste, aby nie puściły zbyt dużo soku. Polecam wypróbować tego lata.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na serniki.

Sernik z malinami

SERNIKA Z MALINAMI I ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%, kwaśnej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego *
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, proszek
  • 50 g masła, miękkiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

DODATKOWO:

  • ok. 200 g malin
  • ok. 100 g śliwek

1 szklanka o pojemności 250 ml

* do sernika możesz użyć dobrej jakości twarogu z wiaderka

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w wałeczek, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz. Po tym czasie tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 2/3 zamrożonego ciasta. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy porcjami twaróg oraz pozostałe składniki. Nie miksujemy długo masy, aby jej nie napowietrzyć za mocno (wtedy nam nie opadnie tak mocno). Wylewamy masę na podpieczony spód, układamy na wiechu maliny i nieduże kawałeczki śliwek. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie ostudzony wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószony cukrem pudrem.

Sernik z malinami Sernik z malinami Sernik z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. WItam,czy budyń można zastapic maka ziemniaczana ? Jezeli tak to w jakiej proporcji?

    1. Ok. 3 lyzek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x