Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto góra lodowa

Sierpień 17, 2018 , 401634 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto góra lodowa to jedno ze smaczniejszych ciast przekładanych z kremem jakie jadłam. Pomimo dziwnej nazwy ciasto jest niesamowicie pyszne i zachęcam do przygotowania i wypróbowania.

Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączamy kawą i przekładamy domowym kremem budyniowym. Oczywiście możesz go zastąpić np. kremem karpatkowym dostępnym w sklepie, ale zachęcam do przygotowania domowej wersji kremu.

Wierzch ciasta to biszkopty włożone w krem budyniowy i zatopione w przepysznej polewie na bazie mleka w proszku. Polewę dzielimy na dwie części i uzyskujemy wersję mleczną i kakaową.

Dzięki połączeniu tych warstw uzyskuje super smaczne ciasto, które na pewno nie jednej osobie przypadnie do gustu. Ciasto jest słodkie z lekkim kremem i puszystym biszkoptem.

Ciasto góra lodowa pomimo tej przedziwnej nazwy, która chyba nawiązuję do wierzchu deseru jest bardzo proste i warto wykonać na spotkanie rodzinne lub urodziny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto góra lodowa

CIASTO GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 1/2 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.

Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa

Komentarze

  • Odpowiedz Iza Listopad 27, 2018 at 11:07

    Mleko w proszku.?….?takie?zwykle niebieskie?

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 27, 2018 at 14:53

      Tak :)

  • Odpowiedz Magdalena D. Listopad 17, 2018 at 17:47

    Witam, czy zamiast mleka w proszku, mogę dać granulowane?

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 19, 2018 at 10:29

      Tutaj granulowane się nie sprawdzi :)

  • Odpowiedz Margo Wrzesień 28, 2018 at 12:12

    Czy dobrym pomysłem byłoby przełamanie słodyczy dżemem porzeczkowym? Czy do tych smaków nie będzie to pasowało?

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 28, 2018 at 13:28

      Będzie pasowało :)

  • Odpowiedz Iwona W. Wrzesień 1, 2018 at 21:54

    Przepis wypróbowany. Polecam wszystkim. Placek Jeest Znakomity????

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 3, 2018 at 08:07

      Super :)

  • Odpowiedz kala Sierpień 30, 2018 at 17:01

    Witam.

    Chciałabym zrobić to cudeńko w większej blaszcze?
    Czy wystarczy zrobić biszkopt z podwójnej porcji? Czy składniki na krem też podwoić?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 30, 2018 at 19:11

      Jakich wymiarow masz blaszke? :)

      • Odpowiedz kala Sierpień 31, 2018 at 15:56

        Jedna 42×27

        A druga 37×26

        • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 3, 2018 at 08:08

          Najlepiej jeśli zrobisz z półtora ilości składników :)

    Dodaj komentarz