Znajdź swój przepis

Ciasto góra lodowa

17 sierpnia, 2018

Ciasto góra lodowa to jedno ze smaczniejszych ciast przekładanych z kremem jakie jadłam. Pomimo dziwnej nazwy ciasto jest niesamowicie pyszne i zachęcam do przygotowania i wypróbowania.

Ciasto jest na bazie biszkoptu kakaowego, który nasączamy kawą i przekładamy domowym kremem budyniowym. Oczywiście możesz go zastąpić np. kremem karpatkowym dostępnym w sklepie, ale zachęcam do przygotowania domowej wersji kremu.

Wierzch ciasta to biszkopty włożone w krem budyniowy i zatopione w przepysznej polewie na bazie mleka w proszku. Polewę dzielimy na dwie części i uzyskujemy wersję mleczną i kakaową.

Dzięki połączeniu tych warstw uzyskuje super smaczne ciasto, które na pewno nie jednej osobie przypadnie do gustu. Ciasto jest słodkie z lekkim kremem i puszystym biszkoptem.

Ciasto góra lodowa pomimo tej przedziwnej nazwy, która chyba nawiązuję do wierzchu deseru jest bardzo proste i warto wykonać na spotkanie rodzinne lub urodziny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto góra lodowa

CIASTO GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 1/2 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.

Ciasto góra lodowa   Ciasto góra lodowa Ciasto góra lodowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto-rewelacja!Robiłam je już 3 razy i za każdym razem super wychodzi,prawie jak na orginalnym zdjęciu.Wlasnie robię po raz 4-ty. Na Świeta Bożego Narodzenia zrobię jeszxze ciasto-Euforia w formie tortu. Ŕówniez wspaniałe no i sernik rosyjski. Dzięki za Super inspiracje!!!

  2. Hm… Zrobiła tą górę lodową no jednak. Po pierwsze kremu budyniowego strasznie mało jak dla 500ml mleka zdecydowanie mało, może 750. Po drugie polewa okropnie twarda. Po trzecie ta góra lodowa wyszła mi ogromna, w przepisie jest napisane „dół biszkopcików lekko ścinamy” tak też zrobiłam. No cóż moje ciasto nie wygląda tak estetycznie jak na zdjęciach ????.
    Jedyne czego się udało to biszkopt wysoki, puszysty, po prostu dobry????.

  3. Właśnie kończę robić to ciasto. Zrobiłam wszystko według przepisu, ale wyszło mi bardo malutko kremu budyniowego, gdy go wyłożyłam to praktycznie blaty biszkoptu się złączyły a kremu nie widać ???? nie wiem dlaczego

  4. Robiłam na dużą blaszkę, zrobiłam najprościej czyli składniki razy dwa. Dałam jednak zdecydowanie mniej cukru (mniej więcej o połowę mniej niż w przepisie) i wyszło cudowne ???? znakomite na święta ????

  5. Witam, ciasto pyszne tylko polewa od razu była twarda nie dałam rady wylewać tak ładnie jak na zdjęciu tylko musiałam wyciągnąć łyżką.. A proporcje jak w przepisie. Jak pani to wylewała? Pozdrawiam ????

    1. aneta Autor says:

      wylewalam zaraz po zrobieniu

    2. Ja jak jest gęsty krem lub polewa to przekladam do woreczka i ściskam róg i pięknie się go daje wyłożyć na ciasto. Polecam :)

  6. Witam ☺️
    Bardzo często robię wypieki z Pani przepisów, tylko szkoda, że większość jest na takie małe wymiary blach, a nie na standardowe???? zawsze się zastanawiam, jak pozmieniać proporcje, żeby wyszło na dużą blachę
    Nie wiem dlaczego, ale bardzo mało mi wyszło tej masy budyniowej a robiłam z 1,5 porcji i wraz musiałam dorabiać ????

  7. Myślałam, że to ciasto będzie prawdziwą gwiazdą imprezy…jak dla mnie za suche i za słodkie ????

  8. A jaka inna polewa (bez mleka w proszku) by się sprawdziła? Może kremówka i mleczna czekolada?

    1. aneta Autor says:

      moze byc :)

  9. Zrobiłam to ciasto w formie tortu, na małej tortownicy. Zamiast biszkoptów dałam delicje, które ułożyłam na wierzchu poziomo. Całość przykryłam odrobiną kremu (żeby zakryć delicje|). Ciasto jest przepyszneee!!!!!!!

  10. Mleko w proszku.?….?takie?zwykle niebieskie?

    1. Tak :)

  11. Magdalena D. says:

    Witam, czy zamiast mleka w proszku, mogę dać granulowane?

    1. Tutaj granulowane się nie sprawdzi :)

  12. Czy dobrym pomysłem byłoby przełamanie słodyczy dżemem porzeczkowym? Czy do tych smaków nie będzie to pasowało?

    1. Będzie pasowało :)

  13. Przepis wypróbowany. Polecam wszystkim. Placek Jeest Znakomity????

    1. Super :)

  14. Witam.

    Chciałabym zrobić to cudeńko w większej blaszcze?
    Czy wystarczy zrobić biszkopt z podwójnej porcji? Czy składniki na krem też podwoić?

    1. Jakich wymiarow masz blaszke? :)

    2. Jedna 42×27

      A druga 37×26

    3. Najlepiej jeśli zrobisz z półtora ilości składników :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x