Znajdź swój przepis

Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

22 sierpnia, 2018

Prosty przepis na muffinki z brzoskwiniami i kruszonką polane lukrem cytrynowym. Szybki deser z soczystymi owocami, wilgotnym ciastem i chrupiącą kruszonką.

Do ciasta w sezonie możesz dodać obrane ze skórki świeże brzoskwinie, natomiast poza sezonem użyj tych z puszki.

Muffinki z brzoskwiniami są słodziutkie, soczyste i do tego chrupiąca kruszonka. Jeśli lubisz polej je lukrem cytrynowym lub posyp cukrem pudrem. Doskonale smakują do herbaty lub kawy.

Szybki deser, który możesz wykonać w dużej ilości na grilla, imprezy lub urodziny dla dzieci. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Muffinki z brzoskwiniami

MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka, duże
  • 120 g jogurtu naturalnego lub greckiego, temp. pokojowa
  • 3 łyżki mleka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 85 g mąki tortowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła, zimnego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 brzoskwinie obrane ze skórki lub z puszki
  • lukier do polania (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem do miseczki. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukry i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2 min. Następnie dodajemy jajka, jogurt oraz mleko. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki łącznie z odrobiną soli i miksujemy tylko do połączenia składników. Brzoskwinie świeże obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałeczki. Brzoskwinie z puszki dobrze odsączamy i również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub malakserem, aż powstanie kruszonka.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy do połowy ciastem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 200 C przez 5 minut, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy jeszcze przez około 15 min do zarumienienia i suchego patyczka. Gotowe muffinki możemy polać lukrem cytrynowym.

Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z brzoskwiniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x