Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto niebo w gębie

September 12, 2018 , 182198 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Wersja troszeczkę zmieniona od oryginału, nieco lżejsza i delikatniejsza.

Spód z kruchego ciasta, następnie warstwa z jabłek i galaretki cytrynowej. Do tego warstwa z orzechów włoskich i kremówki. Wierzch z herbatników i polewy czekoladowej.

Przepyszne ciasto w jesiennym klimacie o dosyć wyrazistych warstwach.

W oryginalnym przepisie były dwa przełożenia z kruchego ciasta oraz krem na bazie masła. U mnie  wersja troszeczkę inna i lekko odchudzona.

Ciasto niebo w gębie rewelacyjnie smakuje i połączenie jabłek oraz orzechów włoskich jest super smaczne. Najlepsze następnego dnia po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy warstwy stężeją i smaki się ze sobą scalą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

niebo w gębie

CIASTO NIEBO W GĘBIE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 paczka herbatników maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok.1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Przekładamy do formy i wycinamy zbyt dużą ilość ciasta. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier i dusimy przez około 5 min. Następnie dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, tężejącą masę wykładamy na kruche ciasto. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Orzechy dokładnie mielimy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku oraz powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na jabłka i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałeczki czekolady. Mieszamy do połączenia i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

niebo w gębie
niebo w gębie
niebo w gębie
niebo w gębie

Komentarze

  • Reply Wiesława December 11, 2019 at 23:39

    Ehhh robię robię kurcze nie mam mleka w proszku :)

    • Reply aneta December 12, 2019 at 18:34

      To zrób bez :)

  • Reply Martyna November 24, 2019 at 18:00

    Co zrobić wlasnie jak masa zrobiła się rzadka?

    • Reply aneta November 25, 2019 at 11:10

      jaka masa dokładnie?

  • Reply Judyta November 22, 2019 at 20:48

    Czy to ciasto zrobię w większej blasze na 25+35 to muszę zwiększyć proporcje składników?

    • Reply aneta November 23, 2019 at 16:23

      Tak, wystarczy zwiększyć o 1/3 składniki

  • Reply Katarzyna M. November 10, 2019 at 20:14

    U mnie masa zrobiła się rzadka przed dodaniem żelatyny. Orzechy były bardzo gęste i zimne.

  • Reply Katarzyna K. September 29, 2018 at 18:38

    Witam, nie wiem dlaczego ale w warstwie orzechowej po dolaniu żelantyny masa zrobiła się bardzo rzadka. Czy może za słabo odparowałm płyn z orzechów czy może to inna przyczyna?

    • Reply Ilovebake October 2, 2018 at 10:38

      Masa z orzechów powinna być odparowana, a zazwyczaj chodzi o różnicę temperatów lub zbyt szybkie wlewanie do ubitej śmietany :)

    Leave a Reply