Znajdź swój przepis

Sernik z ananasem

19 września, 2018

Sernik z ananasem na kruchym cieście z kokosową bezą. Przepyszny deser, który łączy w sobie bezową piankę oraz delikatną i kremową masę serową. Idealny i do tego prosty przepis.

Sernik jest puszysty, wilgotny, kremowy z dodatkiem soczystego ananasa. Do tego ciasto, które jest kruche i chrupiące na wierzchu. Beza o smaku kokosowym doskonale współgra ze smakiem ananasa i nadaje lekkości całemu deserowi.

Sernik z ananasem jak większość tego typu wypieków smakuje najlepiej i ma zwartą, dobrą do krojenia konsystencję kiedy poleży kilka godzin w lodówce.

Uwielbiam ten sernik za jego egzotyczny posmak. Masa serowa po upieczeniu nie jest ciężka i ceglasta, a wręcz delikatna i rozpływająca się ustach. Przepyszny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z ananasem

SERNIK Z ANANASEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka *
  • 2 x 40 g budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 125 g masła, miękkiego
  • 3 jajka

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 puszka ananasa

1 szklanka o pojemności 250 ml

* wybierając ser z wiaderka sprawdź czy w składzie jest twaróg, a nie tylko śmietanka

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć także malaksera). Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki na 1 godz. Jedną część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i układamy na dnie blaszki. Zdejmujemy drugą część folii i wycinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, porcjami twaróg, wanilię oraz przesiany proszek budyniowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wiórki.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód, układamy kawałeczki pokrojonego i odsączonego ananasa, wykładamy bezę i ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

sernik z ananasem sernik z ananasem sernik z ananasem sernik z ananasem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. ile gram ananasa dodać? teraz są różne wielkości puszek

    1. Duza puszka taka ok. 500 g

  2. Smaczny sernik, tylko ja na spod trę ciasto na tarce, jest wtedy delikatny.

  3. Czy zamiast ananasa można dać truskawki?

    1. aneta Autor says:

      truskawki niestety będą zbyt wodniste

  4. Czy ten sernik można zrobić w tortownicy 24 cm?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. Wyszło smaczne tylko niewoemn dlaczego podczas krojenia ciasto nie było zbyt zwarte mocno się kruszyło bardzo ciężko było je pokroić rozpadało się nie wiem może dałam za mało ciasta na spód ? Ser też się kruszył przy krojeniu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x