Znajdź swój przepis

Piernik z powidłami

7 grudnia, 2018

Piernik z powidłami jest jednym z najsmaczniejszych zaraz po staropolskim. Wilgotny, miękki o intensywnym smaku i zapachu.

Piernik możesz upiec tuż przed świętami lub kilka dni wcześniej. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności.

Przepis łączy w sobie intensywny smak przypraw korzennych, powideł śliwkowych oraz czekolady. Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub suszone śliwki. Na pewno wzbogacą smak piernika.

Piernik z powidłami to idealny przepis na nadchodzące święta. Przepyszny, delikatny i puszysty. Jeden z moich ulubionych pierników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik z powidłami

PIERNIK Z POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 12×26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Masło roztapiamy w garnuszku, następnie dodajemy powidła, miód oraz kakao i przyprawę do piernika. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.8 minut). Następnie cały czas miksując dodajemy powoli ostudzoną masę oraz w kilku porcjach suche składniki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Masło podgrzewamy razem z mlekiem do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy figami, daktylami lub orzechami.

piernik z powidłami piernik z powidłami piernik z powidłami piernik z powidłami piernik z powidłami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile wcześniej mogę upiec ciasto? :)

    1. Nawet na 2-3 dni wcześniej :)

  2. Witam,przy podgrzewaniu masła z resztą składników- jak już masa się studzi to maslo się rozwarstwia, czy tak ma być?

    1. Tak, wystarczy trzepaczka wymieszać przed dodaniem do innych składników :)

  3. forma 25x36 says:

    o ile zwiększyc proporcje na blaszkę o wymiarach 25x36cm? jak długo piec?

    1. Podwoilabym proporcje i pieklabym podobna ilość czasu do suchego patyczka :)

  4. Pyszny piernik (dalam dzem pomaranczowy ze skorka do srodka i odrobine powidel). Jutro robie ponownie, tylko zmniejsze troche ilosc cukru pod siebie
    . Pozdrawiam:)

  5. Zrobiłam próbę przed świętami i wyszedł REWELACJA 😀

  6. Czy od takiej ilości powideł nie zrobi się zakalec?
    Z piernikami mam dylemat, bo piekłam już z dwóch różnych przepisów (akurat nie od Pani) i za każdym razem zakalec :( Nie wiem czy te przepisy były do kitu (jeden z gazety, drugi z internetu), czy ja nie umiem pierników piec. Spróbuję któryś Pani przepis, może się w końcu uda upiec porządny piernik :)

    1. Piekłam go kilka razy i nigdy nie było zakalca :) ważne, aby zbyt długo go nie mieszać bo wtedy ciasto może być gliniaste ;)

    2. Piernik extra polecam wszystkim. Przerobiłam na Termimix wyszedł pyszny. Pozdrawiam serdecznie ????????????

  7. Czy można piernik dodatkowo przełożyć powidłami?

    1. aneta Autor says:

      Tak

    2. Witam, mi się maslo rozwarstfiło w masie po wystudzeniu, czy tak powinno być?

  8. Upieczone! W jaki sposób przechowywać piernik, aby przetrwał do świąt? Czy przechowywanie w lodówce w plastikowym pojemniku wystarczy czy może owinąć bawełnianą ścierką?

    1. aneta Autor says:

      W lodówce pod folią

  9. Czymozna zamiast masła dodac oleju kokosowego? I maki orkiszowej?

  10. Czy można pominąć kakao?? Dziecko ma alergię :( Czy dodać 3 łyżki mąki zamiast???

    1. aneta Autor says:

      tak

  11. aneta Autor says:

    Zależy jaka średnica blaszki

  12. aneta Autor says:

    Może popękać :)

  13. aneta Autor says:

    gor-dol :)

  14. aneta Autor says:

    Lepiej nie zmieniać proporcji

  15. Czy do formy 35×12 mogą zostać te same proporcje?

    1. aneta Autor says:

      zwiększyłabym o 1/4 skladniki

  16. Czy zamiast powideł można dodać dżem malinowy lub wiśniowy?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  17. Robiłam na święta i po wyszedł pyszny wilgotny w środku a jak dłużej polezal był jeszcze lepszy prosty przepis pycha !!

  18. A powidła są te sklepowe (w wiaderku) czy można użyć własnej roboty?

    1. Ilovebake says:

      Można użyć własnych piernik będzie jeszcze lepszy :)

    2. Ciasto zrobiłam i wyszło przepyszne. Wyrosło idealnie. Użyłam powideł własnej roboty. Polecam ten przepis, w sam raz na święta!

    3. Ilovebake says:

      Bardzo się cieszę, że smakowal :)

  19. Dlaczego Pani usunęła przepis na „wilgotny piernik z powidłami”?

    1. Ilovebake says:

      Nie usunęłam tylko zrobiłam nowe zdjęcia :) przepis znajdziesz w kategorii pierniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x