Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie

Ciasto orzechowiec

December 18, 2018 , 41293 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto orzechowiec to bardzo prosty przepis z dużą ilością orzechów włoskich pomiędzy startym ciastem kruchym. Pomimo kilku składników ciasto jest przepyszne w smaku.

Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy do ubitej masy z żółtek i białek, dzięki czemu masa orzechowa jest leciutka, puszysta i słodka.

Kruche ciasto mrozimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jest to prostszy sposób niż rozwałkowywanie ciasta.

Ciasto orzechowiec to przepis staropolski już zapomniany. Kruche i chrupiące ciasto i w środku aromatyczna masa orzechowa o lekkiej piankowej konsystencji. U mnie ten przepis na pewno zagości już w każde święta.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na Boże Narodzenie.

orzechowiec

CIASTO ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 żółtka, zimne
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 3 białka
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g orzechów włoskich, obranych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

orzechowiec
orzechowiec
orzechowiec
orzechowiec
orzechowiec

Komentarze

  • Reply Kasia April 7, 2020 at 21:39

    Czy zamiast ciasta na górze można zrobić bezę? I jak piec w takim przypadku ciasto?

    • Reply aneta April 8, 2020 at 13:35

      tak :)

      • Reply Kasia April 8, 2020 at 20:07

        Czy najpierw podpiec ciasto bez bezy czy od razu dać bezę na ciasto?

        • Reply aneta April 9, 2020 at 09:33

          podpiecz 15 minut :)

  • Reply Kasia February 14, 2020 at 13:11

    Czy chodzi o to, że luskamy orzechy że skorupki czy też zdejmujemy tą brązowa skórkę?

    • Reply aneta February 14, 2020 at 14:17

      łuskamy :)

  • Reply Emila December 8, 2019 at 20:53

    Zastanawiam się nad wykorzystaniem kruchego ciasta z tego przepisu pod makowiec japoński… Byłoby takie małe 2w1, jedno zagniatanie, dwa ciasta ogarnięte ???? ale zastanawia mnie, czy nie złapie to ciasto zbyt dużo wilgoci z masy makowo-jabłkowej?

    • Reply aneta December 10, 2019 at 10:15

      Warto wcześniej podpięcie lub lekko oprószyć bułka tarta

  • Reply Kinga P. March 11, 2019 at 12:07

    Jak mogę zmielic orzechy? :-

  • Leave a Reply to Kasia Cancel Reply