Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciastka kruche

Orzeszki

Styczeń 3, 2019 , 13340 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Orzeszki to ciastka nadziewane kremem wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Rewelacyjne w smaku i tradycyjnie wypiekane na Święta Boże Narodzenia.

Ciasto to tradycyjne kruche ciasto, które według mnie lepiej pasuje niż te, które widnieją w większości w internecie ze śmietaną i całym jajkiem. Dzięki temu, że dodajemy tylko żółtka i zimną wodę ciasto jest kruche wręcz rozpływa się w ustach i nie jest twarde.

Krem jest przede wszystkim mleczny, kakaowy z nutką orzechów. Do kremu możesz również dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Orzeszki z tego przepisu nie wymagają czasu, aby zmiękły. Po nadziewaniu od razu możesz je podawać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka orzeszki.

orzeszki ciastka

ORZESZKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Masło rozpuszczamy razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.

orzeszki ciastka
orzeszki ciastka
orzeszki ciastka

Komentarze

  • Odpowiedz Justyna Styczeń 11, 2019 at 14:10

    Możesz podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek? Małe czy duże?

  • Odpowiedz Justyna Styczeń 11, 2019 at 14:09

    Mogłabyś podać jakie są najlepsze wymiary tych foremek?

  • Odpowiedz Marthulka 2. Styczeń 4, 2019 at 19:12

    A da się je zrobić bez tej patelni?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 5, 2019 at 15:38

      Nie bardzo :/

    Dodaj komentarz