Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Rogaliki z czekoladą

Styczeń 16, 2019 , 20308 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepis na domowe rogaliki z czekoladą, które są puszyste i leciutkie jak chmurka. Idealne w zimowy czas do herbaty lub kawy.

Rogaliki drożdżowe z tego przepisu są niezwykle delikatne i nie wymagają ponownego wyrastania. Wystarczy rozwałkować, uformować i upiec.

Ciasto można wykonać wieczorem, włożyć do lodówki i następnego dnia rano upiec. Domowe i świeżutkie rogaliki z czekoladą na śniadanie nie mają sobie równych.

Nadziewać możesz przeróżnymi dżemami, kremami, serem lub upiec zwykłe rogaliki bez nadzienia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

rogaliki

ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko, duże
  • 1 żółtko
  • 80 g masła lub margaryny, roztopionego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 100 g czekolady deserowej lub kremu czekoladowego
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do dużej miseczki. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej trzeba wykonać rozczyn), cukier, sól i mieszamy. Mleko podgrzewamy (nie może być gorące) i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Powoli wlewając masło oraz olej zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią szczelnie i zostawiamy na około 1,5 godz do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę zagniatamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na okrąg o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty w zależności jakie wolisz rogaliki większe lub mniejsze (wtedy dzielisz trójkąt na więcej części). Na każdy wykładamy 1-2 łyżeczki posiekanej czekolady lub kremu i zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Rogaliki nie będą się rozwijać podczas pieczenia jeśli ich końcówka będzie pod spodem. Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min, aż do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

rogaliki
rogaliki
rogaliki
rogaliki
rogaliki

Komentarze

  • Kin

    Ile rogalików wychodzi z tej porcji ciasta? I jaką średnicę okręgu wybrać? Jak duży talerz czy mniejszą?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie liczyłam, ale u mnie wyszły dwie blaszki :) Rozwalkuj tak, aby okrag był grubości 2-3 mm u mnie chyba był ok. 26 cm :)

  • Małgorzata Ślusarek

    Takie rogaliki kojarzą mi się z francuskimi wypiekami :) Prosto i mega smacznie!Takie rogaliki kojarzą mi się z francuskimi wypiekami :) Prosto i mega smacznie!