Znajdź swój przepis

Rurki z kremem mascarpone

25 stycznia, 2019

Rurki z kremem mascarpone to jeden z pyszniejszych deserów, które często kupujemy w cukierniach. Natomiast równie smaczne są te przygotowane  w domu.

Ciasto na bazie kwaśnej śmietany jest kruche, leciutkie i szybko się je przygotowuje. Posypane cukrem fajnie chrupią pod zębami i dodatkowo można je jeść nawet bez nadzienia.

Przygotowanie rurek możesz podzielić i wcześniej wykonać same rurki i w następnych dniach możesz je wypełniać. Rurki przechowuj w szczelnym pojemniku, ponieważ z czasem mogą tracić swoją chrupkość.

Krem na bazie mascarpone to jeden z najprostszych przepisów, które wykonasz dosłownie w kilka chwil. Krem jest leciutki, słodki i delikatny. Według mnie rurki z kremem mascarpone są najsmaczniejsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rurki z kremem.

rurki z kremem

RURKI Z KREMEM MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: około 40-50 rurek

  • 400 g maki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru kryształu do obtoczenia

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 3 kawałki i rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy cienki placek o grubości około 1 mm.
Wycinamy długie paski o szerokości 1-2 cm. Foremki do rurek (niczym nie musimy smarować) nawijamy paskami ciasta zaczynając od węższej części. Obtaczamy w cukrze i układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Rurki nawet gorące można wyciąć z foremki naciskając szerszą część foremki i lekko zsuwać rurkę. Zostawiamy do wystudzenia i pieczemy pozostałe, aż do wykorzystania ciasta.
Śmietankę oraz mascarpone miksujemy razem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego zakończone tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy do środka rurek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

rurki z kremem rurki z kremem rurki z kremem rurki z kremem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. a ja zawsze nawijam od cieńszego końca rurki

  2. weronika says:

    Ciasto idealne,rurki super!

  3. Dzień dobry! Ze zdjęć wynika że nawijanie ciasta zaczynamy jednak od szerszej części rurki, a kończymy na cienkiej. W opisie jest odwrotnie. Czy dla właściwego efektu jest to obojętne od której strony zaczynamy nawijać ciasto na foremkę?

    1. aneta Autor says:

      juz popawilam :)

  4. Rurki pycha. Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś – z braku mascarpone zrobiłam z masą budyniową. Następnym razem będą ze śmietaną????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x