Znajdź swój przepis

Murzynek z kremem

4 lutego, 2019

Murzynek z kremem to klasyk, który zawsze się udaje i przede wszystkim jest przepyszny. Przepis jest szybki i banalnie prosty.

Wilgotne, czekoladowe ciasto, które możesz dodatkowo nasączyć lekko naparem z kawy lub herbaty.  Ciasto nie należy do ciężkich, ale też nie jest tak leciutkie jak biszkopt.

Krem budyniowy idealnie pasuje do przeróżnych ciasta przekładanych. Słodki, kremowy i w dodatku delikatny w smaku krem, który stanowi przeciwwagę dla intensywnego ciasta czekoladowego.

Wierzch ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, który ożywia smak i dzięki niemu nie ma mowy o tym, aby ciasto było mdłe. Następnie polewa czekoladowa i ciasto jest gotowe.

Murzynek z kremem to perfekcyjne ciasto do podawania na uroczystości, okazje rodzinne lub święta. Zawsze się udaje i jest bezpiecznym rozwiązaniem, ponieważ większości smakuje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

murzynek

MURZYNEK Z KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i sodą do miseczki. W garnuszku podgrzewamy wodę razem z olejem, kakao oraz 1 szklanką cukru, aż do jego rozpuszczenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy ostudzoną mieszaninę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie, aby pianka jak najmniej opadła. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na jeden blat ciasta (wcześniej można lekko nasączyć np. naparem z kawy lub herbaty) i przykrywamy drugim.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na około 30 minut do stężenia.

murzynek murzynek murzynek murzynek z kremem-7

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepis idealny!

  2. Zrobiłam na weekend to ciasto i już nie ma, wyszło idealne murzynek nie był suchy ani gumowy, krem gesty i puszysty a połączenie dżemu i czekolady pycha

  3. Katarzyna says:

    Murzynek urósł za mały aby przekroić go wzdłuż. Za to masa budyniowa pierwsza klasa❤️ciasto uratowalam. Na murzynka wyłożyłam mase budyniową i zalałam galaretką????

  4. Masa budyniowa stała się bardzo rzadka.
    Zrobiłam masę. Była gęsta i świetna, jak krem. Po włożeniu na biszkopt a następnie do lodówki z masy zrobił się rzadki budyń. :(

  5. Krem budyniowy wyszedł mi dość leisty, czy zgęstnieje w lodówce?

  6. Witam, w tym przepisie na pewno musi być większa blaszka,ponieważ ja wlałam ciasto do blachy 24/36 cm , i ciacho już jest równe z blaszką.
    Pięknie rośnie, z blaszki 24/24 cm już by mi chyba wypłynęło.Pozdrawiam

  7. Rozumiem, że białka pozostałe z jajek ubijamy i dodajemy do masy? Bo nie jest to napisane

    1. aneta Autor says:

      Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę.

  8. Pierwszy murzynek który nie wyszedł mi suchy i nie wyszedł Zakalec ;) dziękuje za przepis

    1. aneta Autor says:

      Super :)

  9. Czy na ta galaretke na wierzchu moge polozyc krem ganache tzn otynkowac jako tort cale ciasto, lub czy boki pokryc np kremem i masa cukrowa calosc pokryc?

    1. Witam czy żelatyna ma być gorąca czy wystudzona dodana do dżemu ?

    2. aneta Autor says:

      wystudzona, ale jeszcze płynna :)

  10. Elżbieta D. says:

    Kiedy i gdzie dodać 1/2 szklanki wody, którą podaje Pani w składnikach na ciasto?

    1. Magda G. says:

      Z tego co wyczytałam to na samym początku jest wspomniane o wodzie, trzeba ją podgrzać z olejem, kakao i cukrem ;)

    2. Elżbieta D. says:

      Teraz jest prawidłowo bo zostało poprawione.

    3. Ilovebake says:

      To prawda już poprawione :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x