Znajdź swój przepis

Chatka puchatka z bananami

8 lutego, 2019

Chatka Puchatka z bananami na herbatnikach z masę serową i polewą czekoladową. 

Ciasto chatka puchatka to deser bez pieczenia, którego wykonananie jest banalnie proste.

Herbatniki mogą być maślane lub pełnoziarniste. Pod wpływem masy po kliku godzinach będą miękkie i można je pokroić na ładne kawałki.

Do masy serowej możesz użyć twarogu trzykrotnie zmielonego lub zwykłego z wiaderka dobrej jakości.

Banany w sezonie można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, malinami o bardziej wyrazistym smaku.

Ciasto chatka puchatka z bananami to ciekawy i pomysłowy sposób na deser. Będzie smakował nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Większość pewnie z Was zna ten przepis z własnego domu.

TUTAJ znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta.

chatka puchatka z bananami

CHATKA PUCHATKA Z BANANAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Na folii aluminiowej rozkładamy w pionie pięć rzędów herbatników i w poziomie po trzy.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie cały czas miksując wlewamy masło. Dzielimy masę na dwie części z czego jedna troszkę większa. Do mniejszej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy ponownie herbatnikami. Następnie wykładamy warstwę jasną i na środku układamy całe banany lekko skropione sokiem z cytryny. Podnosimy boki ciasta i formujemy trójkąt w środku z bananem. Zawijamy dokładnie folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy w lodówce na około 15 min. do stężenia.

chatka puchatka z bananami chatka puchatka z bananami chatka puchatka z bananami chatka puchatka z bananami chatka puchatka z bananami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Sebastian C. says:

    Wygląda mega ale mam pytanie czy można to nadziać jakąś inną masą bo sera to ja nie lubię :(

    1. Ilovebake says:

      Może mascarpone z kremówką lub krem budyniowy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x