Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Kostka tiramisu

Luty 14, 2019 , 8739 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kostka tiramisu na biszkopcie kakaowym z kremem mascarpone i okrągłymi biszkoptami. Przepyszny przepis do wykonania na nadchodzące walentynki lub inne święta.

Bazą jest tradycyjny biszkopt kakaowy, który nasączamy kawą z odrobiną likieru. Biszkopt leciutki, wilgotny i słodki.

Krem jest bardzo prosty, wystarczy miksować kremówkę i mascarpone, aż powstanie gęsty i jednolity krem.

Wierzch ciasta udekorowałam biszkoptami nasączonymi kawą i kleksami z kremu. Dzięki temu uzyskujemy super efekt i ładny kształt po przekrojeniu.

Kostka tiramisu to delikatne, a zarazem intensywne w smaku ciasto. Idealne na walentynki, urodziny i inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Kostka tiramisu

KOSTKA TIRAMISU

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 śmietanki kremówki 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • opakowanie biszkoptów
  • 2-3 łyżki kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części. Nasączmy ponczem.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. 1/3 kremu wykładamy na nasączony biszkopt, następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasączamy i smarujemy połową pozostałego kremu. Biszkopty na chwilę zatapiamy w ponczu i układamy na wierzchu ciasta. Resztę kremu wykładamy do woreczka i ucinamy końcówkę lub przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i wyciskamy kleksy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

Kostka tiramisu
Kostka tiramisu
Kostka tiramisu
Kostka tiramisu
Kostka tiramisu

Komentarze

  • Odpowiedz Elżbieta D. Luty 14, 2019 at 11:28

    Piękne.

  • Dodaj komentarz