Znajdź swój przepis

Pączki serowe

27 lutego, 2019

Szybki przepis na pączki serowe z twarogu. Nie ma drożdży i smażymy od razu po przygotowaniu. Leciutkie, puszyste z wyczuwalnym smakiem serka.

Pączki serowe są doskonałą alternatywą dla osób, które nie mają czasu przygotować tradycyjnych pączków na drożdżach.

Smak twarogu w pączuszkach jest wyczuwalny i nadaje im wilgotności.

Smażenie pączuszków najlepiej rozpoczynać od zanurzenia łyżeczki w oleju i dopiero nabieraniu ciasta i smażeniu w głębokim tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Pączki serowe są jednymi z moich ulubionych, dzięki temu, że nie wymagają, aż tak dużej wprawy jak zwykłe pączki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki.

pączki serowe

PĄCZKI SEROWE:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu lub 1 łyżka octu spirytusowego

DODATKOWO:

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder lub lukier do pączków

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Twaróg miksujemy razem z jajkami, żółtkami oraz śmietaną. Następnie dodajemy suche składniki oraz alkohol i mieszamy do połączenia. Masa powinna być dosyć kleista.
Olej lub smalec podgrzewamy do temp. 180 C, następnie za pomocą łyżeczki zanurzonej w oleju forujemy niewielki kuleczki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym do odsączenia oprószamy pudrem lub polewamy lukrem.

pączki serowe pączki serowe pączki serowe pączki serowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam.Ja robię też z serków homogenizowanych.

  2. Joanna K. says:

    czy moge uzyc serka Philadelphia do tych paczkow?

    1. Ilovebake says:

      Tutaj będzie lepszy serek śmietankowy o troszkę lżejsze konsystencji :)

    2. Joanna K. says:

      dziekuje za odpowiedz! tutaj gdzie jestem nie dostane serka smietankowego. Sprobuje zrobic z serkiem wiejskim jak ktos pisal w komentarzach. Dziekuje bardzo!

    3. Ilovebake says:

      Dobry pomysł :)

  3. Dorota K. says:

    Zamiast twarogu dodałam 2 serki wiejskie. Pączki były równie pyszne:)

  4. Pączki przepyszne! Puszyste, z mocno wyczuwalnym twarożkiem, dzięki czemu nie są zbyt słodkie. Super!

  5. A jaki ser Pani by poleciła do tych pączków ?

    1. Ilovebake says:

      Ja użyłam klinka :)

  6. Czy musi być konieczne twaróg mielony można użyć innego gotowego sera ?

    1. Ilovebake says:

      Można użyć gotowego :)

  7. Czy twarog musi być mielony może być inny ser?

    1. Ilovebake says:

      Musi być zmielony lub klinek, który sama zmielisz :)

  8. Jaką łyżką nabiera Pani ciasto? Czy podczas smażenia kulki rosną?

    1. Ilovebake says:

      Łyżeczką i tak rosną :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x