Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto kakaowa krówka

March 8, 2019 , 46386 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kakaowa krówka z krakersami i kajmakiem. Biszkopt i krem kakaowy, warstwy krakersów z kajmakiem oraz krem śmietankowy.

Ciasto kakaowa krówka to połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym deserze.

Ciasto nie jest skomplikowane i wykonasz je bardzo szybko.

Biszkopt kakaowy wykonujemy w tradycyjny sposób. Możesz go nasączyć mocnym i słodkim naparem z kawy lub dodać odrobinę likieru kawowego. Dodałam również odrobinę dżemu porzeczkowego, aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku.

Krem kakaowy i śmietankowy nie jest zbyt słodki, ale doskonale pasuje do całego ciasta.

Krakersy i kajmak to połączenie słodko-słone, który wbrew pozorom smakuje rewelacyjnie.

Ciasto kakaowa krówka to moja wariacja na temat tego znanego ciasta. Przepyszne, kremowe o wielowymiarowym smaku. Koniecznie wypróbuj.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kakaowa krówka

CIASTO KAKAOWA KRÓWKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru np. brązowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

DODATKOWO:

  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g
  • 2 opakowania krakersów solonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na puszystą i sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy, lekko nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i wykładamy na biszkopt. Układamy krakersy i smarujemy kajmakiem, następnie przykrywamy drugą warstwą krakersów. Wykładamy jasny krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Masło roztapiamy razem z mlekiem w garnuszku. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy na około 15 min. do stężenia.

ciasto kakaowa krówka
ciasto kakaowa krówka
ciasto kakaowa krówka
ciasto kakaowa krówka

Komentarze

  • Reply Anna December 1, 2019 at 11:50

    Robiłam. Ciasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. Zrobiło furorę. Dziękuję za przepis :-):-)

  • 1 2

    Leave a Reply