Znajdź swój przepis

Ciasto delicja z jabłkami i serem

20 marca, 2019

Ciasto delicja z jabłkami i serem na herbatnikach bez pieczenia. Pyszne ciasto, które łączy w sobie smak szarlotki i sernika.

Mus jabłkowy możesz kupić gotowy w sklepie lub wykonać samodzielnie. Jabłka dusisz, aż będą się rozpadać i powstanie mus. Najlepsze będą lekko kwaśne owoce.

Twaróg na sernik możesz kupić i zmielić trzykrotnie lub kupić dobrej jakości w wiaderku. W tej wersji ciasta wykonujemy sernik gotowany, który jest mega szybką wersją i prostą.

Ciasto delicja z jabłkami i serem to deser łączący dwa smaki. Słodkie, delikatne z wyrazistym smakiem czekolady na wierzchu.

Inspiracja: wiem co jem

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

delicja z jabłkami i serem

CIASTO DELICJA Z JABŁKAMI I SEREM

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 2 słoiki po 0,8 l musu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 2 łyżki masła

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 3 opakowania herbatników, maślanych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy warstwę herbatników.
Mus jabłkowy razem z cynamonem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, aż mus zacznie być tężejący.
Twaróg przekładamy do rondelka, dodajemy jajka, cukry i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesiany proszek budyniowy i ponownie mieszamy. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Połowę tężejącego musu wykładamy na herbatniki, następnie ponownie warstwa herbatników i połowę masy serowej. Powtarzamy te same czynności. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min. do stężenia.

delicja z jabłkami i serem delicja z jabłkami i serem delicja z jabłkami i serem delicja z jabłkami i serem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mogłabym jabłka zastąpić innymi owocami? Np brzoskwiniami? 🙂

  2. Czarnulka says:

    Dzień dobry,
    Doradźcie, proszę <3 Myślicie, że to ciasto da rady w lecie na stole na zewnątrz?
    Pozdrawiam!

  3. Angelika says:

    Witam . Czy ten mus jabłkowy to takie coś jak jabłka prażone? :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Katarzyna B. says:

    A jaki ser gotowy byś polecila?

    1. Ilovebake says:

      Dobry jest z Piątnicy :)

    1. Ilovebake says:

      Wyróżnione :)

  5. Właśnie się robi ❤️ przypuszczam, że na tym samym musie ????

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  6. Ile kg jabłek potrzeba żeby samodzielnie zrobić odpowiednią ilość musu?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie nie wiem bo ja taki mus dostałam, ale myślę, że kupiłabym około 3 kg :)

  7. Gosia M. says:

    Super☺To tak bardziej przypomina sernik gotowany z jabłkami ☺

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x