Znajdź swój przepis

Ciasto kinder bueno bez pieczenia

27 marca, 2019

Ciasto kinder bueno bez pieczenia to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Herbatniki, krem czekoladowy, masa mleczna i do tego polewa z zatopionymi orzechami laskowymi. Pycha.

Ciasto jest słodkie z wyczuwalną warstwą mleczną i do tego warstwy czekolady z orzechami, które lekko prażymy.

Orzechy laskowe podprażone na suchej patelni zyskują bardziej wyrazisty i intensywniejszy smak.

Ciasto powinno poleżeć minimum całą noc, aby dało się przekroić na równe kawałki i masa mleczna zastygła.

Ciasto kinder bueno chociaż inspirowane znanym batonikiem to smak nieco różni się od oryginału, ale tutaj nie chodzi o kopiowanie, a jedynie o wykonanie pysznego deseru.

Bardzo polecam wypróbować dla osób, które uwielbiają słodkie i treściwe ciasta.

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta bez pieczenia.

ciasto kinder bueno

CIASTO KINDER BUENO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 4 łyżki kopiaste kremu czekoladowego np. nutella
  • 1/3 szklanki mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 100 g orzechów laskowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w rzędach herbatniki, które na chwilę zanurzamy w mleku. Krem czekoladowy lekko podgrzewamy, aby był lekko płynny. Smarujemy herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników, które także zanurzamy w mleku.
250 ml śmietanki przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrem, masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Powinien powstać gęsta mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Mascarpone miksujemy razem z 200 ml kremówki, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce masę mleczną. Wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę nasączonych w mleku herbatników.
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż skórka zacznie pękać. Studzimy i pocierając usuwamy skórki. Mielimy lub drobno siekamy.
Kremówkę na polewę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekolady i mieszamy do połączenia. Orzechy wykładamy na herbatniki i polewamy płynną czekoladą. Wkładamy d lodówki na całą noc. Przed podaniem można ciasta wyjąć z lodówki na 15 min, aby dało się łatwiej kroić.

ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy jest konieczne to mleko w proszku czy można je zastąpić zwykłym mlekiem albo czymś innym?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie mleko w proszku jest koniecznie :)

  2. Tak o 1/3 :)

  3. Czy aby na pewno Tylko 4 łyżki tego kremu czekoladowego? Na zdjęciach z ciastem wydaje się ,że jest to więcej. Proszę o odpowiedź , gdyż chciałabym to zrobić.

    1. aneta Autor says:

      Takie mocno kopiaste 4 łyżki wystarczą :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x