Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami w wersji kakaowej. Przepyszne ciasto, które już nie raz gościło na blogu, natomiast w tym przepisie dodałam mąkę krupczatkę oraz zamieniłam budyń na mąkę ziemniaczaną. Ta wersja jest jeszcze lepsza, a pianka jeszcze delikatniejsza.
Kruche ciasto wykonane pół na pół z mąki tortowej i krupczatki jest niesamowicie kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Kakaowy smak ciasta podkreślają wiśnie, które sprawiają, że deser ma wyrazisty smak.
Pianka, którą we wcześniejszych przepisach wykonywałam na proszku budyniowym w tym przypadku zamieniłam na samą mąkę ziemniaczaną i to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze nigdy pianka nie była taka puszysta i leciutka jak obłoczek.
Na blogu znajdziesz co najmniej kilka przepisów na kruche ciasto z budyniową pianką, ale jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać tak dobrego ciasta.
Bez wątpienia jest to najlepszy przepis, który możesz przygotowywać również z innymi owocami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki *
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 500 g wiśni, świeżych lub mrożonych
* mąkę krupczatkę możesz zastąpić zwykłą mąką tortową
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek, owijamy folią i wkładamy na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
Po tym czasie ścieramy połowę ciasta na dno formy, lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy na zostawiamy na chwilę do lekkiego wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy w niedużych porcjach przesianą mąkę. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Wierzch powinien być kruchy i zapieczony.
Komentarze
Ciasto super wyszlo. Robiłam z malinami i porzeczkami – fajny przepis i na pewno będę go powtarzać!!