Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami

Marzec 29, 2019 , 61563 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami w wersji kakaowej. Przepyszne ciasto, które już nie raz gościło na blogu, natomiast w tym przepisie dodałam mąkę krupczatkę oraz zamieniłam budyń na mąkę ziemniaczaną. Ta wersja jest jeszcze lepsza, a pianka jeszcze delikatniejsza.

Kruche ciasto wykonane pół na pół z mąki tortowej i krupczatki jest niesamowicie kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Kakaowy smak ciasta podkreślają wiśnie, które sprawiają, że deser ma wyrazisty smak.

Pianka, którą we wcześniejszych przepisach wykonywałam na proszku budyniowym w tym przypadku zamieniłam na samą mąkę ziemniaczaną i to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze nigdy pianka nie była taka puszysta i leciutka jak obłoczek.

Na blogu znajdziesz co najmniej kilka przepisów na kruche ciasto z budyniową pianką, ale jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać tak dobrego ciasta.

Bez wątpienia jest to najlepszy przepis, który możesz przygotowywać również z innymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Kruche ciasto z budyniową pianką

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki *
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 500 g wiśni, świeżych lub mrożonych

 

* mąkę krupczatkę możesz zastąpić zwykłą mąką tortową

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek, owijamy folią i wkładamy na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
Po tym czasie ścieramy połowę ciasta na dno formy, lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy na zostawiamy na chwilę do lekkiego wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy w niedużych porcjach przesianą mąkę. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Wierzch powinien być kruchy i zapieczony.

Kruche ciasto z budyniową pianką
Kruche ciasto z budyniową pianką
Kruche ciasto z budyniową pianką

Komentarze

  • Odpowiedz Lubie P. Kwiecień 15, 2019 at 14:27

    Czy oby napewno przepis na pianę jest w pełni poprawny? :) niczego tam nie brakuje?
    U mnie również piana po upieczeniu stała się max. 1 cm warstwą :( a wszystko było zrobione ok z mojej strony. :)
    Z góry dziękuję za info!

    • Odpowiedz Art Maj 18, 2019 at 23:17

      U mnie to samo. Masa z białek po upieczeniu nie przekracza 0,5 cm. Coś brakuje w przepisie…. a tak zachęcały zdjęcia ????????????

      • Odpowiedz Ana Październik 13, 2019 at 19:19

        Ja dodaję 2 budynie waniliowe bez cukru ( 2 x po 40g ) zamiast mąki ziemniaczanej i długo ubijam po dodaniu cukru, a oleju 1/2 szklanki, zawsze wychodzi.

  • Odpowiedz Alekumofficial Kwiecień 4, 2019 at 21:49

    Wygląda pięknie ???? czy można dodać wiśnie z syropu? Czy takie opadną w piance?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 5, 2019 at 08:11

      można :)

  • Odpowiedz Irena K. Kwiecień 4, 2019 at 08:24

    Ciasto bardzo dobre ale u mnie ta pianką nie wyszła taka wysoka .co mogłam zrobić nie tak?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 4, 2019 at 08:39

      może białka nie były dobrze ubite na sztywno?

      • Odpowiedz Irena K. Kwiecień 4, 2019 at 09:57

        wydaje mi się że były dobrze ubite ale po dodaniu oleju trochę zrobiły się rzadsze.ale ciasto bardzo dobre będę próbować jeszcze raz, dziękuję i pozdrawiam

        • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 4, 2019 at 10:08

          To normalne, że po dodaniu oleju troszkę opadają :)

    Odpowiedz na „AnaAnuluj odpowiedź