Znajdź swój przepis

Babka z jagodami i kruszonką

11 kwietnia, 2019

Babka z jagodami i kruszonka doskonała do przygotowania w sezonie letnim i zimowym. Maślana, wilgotna z chrupiącą kruszonką. Przepis sprawdzi się również na nadchodzące święta wielkanocne.

W przypadku ciasta ucierane bardzo ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Dodanie składników w różnych temperaturach spowoduje na pewno zakalec.

Przepis na babkę z jagodami i kruszonką jest naprawdę prosty. Wystarczy połączyć suche składniki i dodać mokre. Ciasto miksujemy tylko do połączenia, nie należy mieszać dłużej, ponieważ ciasto będzie ciężkie.

W sezonie do ciasta możesz dodać jagody lub borówki świeże, natomiast w okresie zimowych dodawaj mrożone (wcześniej nie rozmrażaj).

Babka z jagodami i kruszonką jest idealna do kubka herbaty lub kawy. Przepięknie pachnie podczas pieczenia, a kruszonka jest niesamowicie chrupiąca.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka z jagodami

BABKA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 120-150 g jagód lub borówek

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy cukier i kawałki miękkiego masła. Siekamy siekaczką do ciasta kruchego, malakserem lub palcami, aż powstanie kruszonka. Odkładamy 100 g ciasta (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy cynamon. Przez chwilę ponownie siekamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Jajka mleko i wanilię miksujemy przez chwilę. Dodajemy do pozostałego ciasta i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy jagody i ponownie mieszamy. Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wierzch oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie i wyjmujemy, aż ciasto będzie zimne. Wierzch możesz polać lukrem.

Babka z jagodami Babka z jagodami Babka z jagodami Babka z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszna babka :) Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi. Dodatkowo bardzo szybka do zrobienia :)

  2. Cudeńko! A jak długo może postać taka babeczka? Pewnie najlepsza w dniu pieczenia, ale może chociaż na drugi dzień też daje radę…? :)

    1. Na drugi dzień też jest dobra :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x