Pyszne kruche ciasto z malinami i rabarbarem idealne na wiosnę. W środku z budyniową pianką i owocami, a na zewnątrz niesamowicie kruche ciasto.
Kolejna wariacja na temat ciasta z budyniową pianką i dodatkami.
U mnie jest już dostępny rabarbar i skorzystałam z mrożonych malin, które miałam w zamrażarce. Połączanie jest przepyszne i lekko kwaśne owoce doskonale pasują do słodkiej pianki.
W sezonie na świeże owoce skorzystaj z innych przepisów na kruche ciasto z budyniową pianką i np. jagodami, który znajdziesz na blogu.
Kruche ciasto z malinami i rabarbarem będzie doskonałym pomysłem do koszyka na majówkę lub letnie spotkania w ogrodzie.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I RABARBAREM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, duże
- 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 12%
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 szklanka malin, mrożonych lub świeżych
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru w plasterki
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto (żółtka, śmietana i masło) powinny być zimne. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w wałeczek , który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godz. do zamrożenia.
Rabarbar pokrojony w plasterki zasypujemy łyżką cukru i dostawiamy, aż lekko puści sok.
Nieco większą część ciasta ścieramy na tace o dużych oczkach dno formy, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy w temp. 185 C przez około 15 min. Następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Niewielkim strumieniem wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach. Wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny (mrożonych nie rozmrażamy) i rabarbar. Ścieramy pozostałą część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 185 C przez około 40-45 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Tęsknimy za pełni sezonem na truskawki, rabarbar czy maliny