Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami i rabarbarem

25 kwietnia, 2019

Pyszne kruche ciasto z malinami i rabarbarem idealne na wiosnę. W środku z budyniową pianką i owocami, a na zewnątrz niesamowicie kruche ciasto.

Kolejna wariacja na temat ciasta z budyniową pianką i dodatkami.

U mnie jest już dostępny rabarbar i skorzystałam z mrożonych malin, które miałam w zamrażarce. Połączanie jest przepyszne i lekko kwaśne owoce doskonale pasują do słodkiej pianki.

W sezonie na świeże owoce skorzystaj z innych przepisów na kruche ciasto z budyniową pianką i np. jagodami, który znajdziesz na blogu.

Kruche ciasto z malinami i rabarbarem będzie doskonałym pomysłem do koszyka na majówkę lub letnie spotkania w ogrodzie.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z owocami.

Kruche ciasto z malinami

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I RABARBAREM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże
  • 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 12%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka malin, mrożonych lub świeżych
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru w plasterki
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto (żółtka, śmietana i masło) powinny być zimne. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w wałeczek , który owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godz. do zamrożenia.
Rabarbar pokrojony w plasterki zasypujemy łyżką cukru i dostawiamy, aż lekko puści sok.
Nieco większą część ciasta ścieramy na tace o dużych oczkach dno formy, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy w temp. 185 C przez około 15 min. Następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier i cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Niewielkim strumieniem wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach. Wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny (mrożonych nie rozmrażamy) i rabarbar. Ścieramy pozostałą część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 185 C przez około 40-45 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami Kruche ciasto z malinami Kruche ciasto z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto ktore scieramy na dno balszki to scieramy jak jest jescze zamrozone czy czekamy az sie trochu odmrozi? Bo ciezko mi sobie wyobrazic ze zamrozone ciasto nada sie na scieranie na tarce? dziekuje

    1. aneta Autor says:

      Zamrożone :) daje się łatwo zetrzeć :)

  2. Konesso P. says:

    Tęsknimy za pełni sezonem na truskawki, rabarbar czy maliny :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x