Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto leśny mech z malinami

April 26, 2019 , 275727 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.

Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.

W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech

Komentarze

  • Reply Marta August 30, 2020 at 17:16

    Czy można zrezygnować z galaretki z owocami i zamiast tego wrzucić owoce do masy z mascarpone i smietanki? I czy w takim przypadku można nie dodawać żelatyny do masy?

    • Reply aneta August 31, 2020 at 13:37

      Możesz tak zrobic:)

  • Reply Dorota August 4, 2020 at 13:09

    Czy zamiast serka mascarpone można dodać serek homogenizowany ?

    • Reply aneta August 5, 2020 at 20:26

      Tak :)

  • Reply Kasia May 30, 2020 at 00:09

    Coś przepysznego i obłędnego ????

    • Reply aneta June 1, 2020 at 09:05

      dziękuję :)

  • Reply Przemek May 4, 2020 at 15:05

    Ja przed galaretką smaruje cienko biszkopt masą , w tedy nie przesiąka

  • Reply Aneta April 22, 2020 at 14:06

    Czy jeżeli wylozymy galaretke z owocami bezpośrednio na biszkopt to ona nie wsiaknie w biszkopt i on się nie rozmoczy?

    • Reply aneta April 23, 2020 at 15:49

      musi być już tężejąca :)

    1 2 3 4

    Leave a Reply