Znajdź swój przepis

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami

30 kwietnia, 2019

Leciutkie, maślane ciasto ucierane z rabarbarem i malinami. Słodkie ciasto z lekko kwaśnymi owocami pod chrupiącą kruszonką, będzie idealnie do zabrania na majówkę.

Ciasto ucierane jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Mięciutkie, puszyste i maślane ciasto z owocami, które świetnie nadaje się do zabrania na piknik, ogrodu lub spotkanie rodzinne.

Składniki na samo ciasto powinny być w temp. pokojowej. Natomiast składniki na kruszonkę zimne z lodówki.

Ucieramy dosyć długo masło z cukrem oraz po dodaniu jednego jajka. W ten sposób uzyskujemy jeszcze lżejszą i bardziej puszystą konsystencję ciasta.

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami możesz wykonać również z innymi owocami np. rabarbarem i truskawkami lub brzoskwiniami.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z rabarbarem.

ciasto ucierane z rabarbarem

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 70 g masła lub margaryny, zimne
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140 g mąki tortowej

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • ok. 1 szklanki malin, mrożonych lub świeżych
  • 2 pokrojone łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki razem z cukrami. Następnie dodajemy masło i palcami lub w malakserze rozdrabniamy, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Rabarbar pokrojony w nieduże plasterki obsypujemy łyżeczką cukru i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło razem z cukrami miksujemy przez około 5 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy przez około 2-3 min. W 2-3 porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy, następnie wykładamy maliny i rabarbar. Przykrywamy kruszonką i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto ucierane z rabarbarem ciasto ucierane z rabarbarem ciasto ucierane z rabarbarem ciasto ucierane z rabarbarem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Maliny rozmrozić czy nie trzeba ?

    1. aneta Autor says:

      nie rozmrazamy :)

  2. Czy zamiast malin można dać truskawki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Najlepsze ! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x