Znajdź swój przepis

Sernik kinder country

10 maja, 2019

Sernik kinder country to kolejna inspiracja znanym batonikiem. Tym razem płatki zatopione w czekoladzie, masa serowa oraz pokrojone na kawałeczki batoniki. Przepyszny deser bez pieczenia.

Sernik wykonasz dosłownie w kilka chwil, a jedynie czego potrzebuje to kilku godzin w lodówce, aby warstwy się ścięły.

Spód wykonałam z czekolady i płatków, które po schłodzeniu tworzą mocno czekoladową i chrupiącą warstwę. Jeśli do ciasta używasz pszenicy ekspandowanej spód możesz dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru.

Warstwa serowa jest leciutka, słodka, lekko mleczna i stanowi kontrast dla dosyć ciężkiego spodu.

Wierzch dekorujemy płatkami i pokrojonymi batonikami, które jeszcze bardziej podkręcają smak i dodają słodyczy sernikowi.

Sernik kinder country bez pieczenia to ciekawa propozycja na zbliżające się lato. Błyskawiczne przygotowanie, niesamowity smak i do tego bez włączania piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik kinder country

SERNIK KINDER COUNTRY

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 2 1/2 szklanki płatków kangus lub pszenicy ekspandowanej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 30 g masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3-4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki płatków do dekoracji
  • 2-3 batoniki Kinder country

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Czekolady przekładamy do rondelka razem z masłem i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno formy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na warstwę z płatków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi batonikami i płatkami.

Sernik kinder country Sernik kinder country Sernik kinder country Sernik kinder country Sernik kinder country

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Paulina says:

    Czy można zrobić sernik na zwykłej, prostokątnej blaszce? I czy w takim przypadku trzeba zwiększyć ilości składników?
    Pozdrawiam ????

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale warto zwiększyć ilość składników tak o 1/2 lub 1/3

  2. Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki – ile?

    1. aneta Autor says:

      Może lepiej śmietan fix

  3. Jest pyszny. Ja dałam większość czekolday gorzkiej i jest super.

  4. Ciasto w smaku pyszne,nastepnym razem dam sama mleczna czekolade bez deserowej.A pytanie moje jest takie : czy spod zawsze wychodzi dosc twardy czy tylko w moim przypadku jest problem
    Z ukrojeniem ciasta z uwagi na twardy spod?

    1. on wychodzi dosyć zwarty :)

  5. Czy jeśli pomijamy mleko w proszku należy dodać do masy większą ilość żelatyny?

    1. Ilovebake says:

      Nie, wystarczy podana ilość w przepisie :)

  6. MiZu K. says:

    Uwielbiam te smaki! Niebawem „muszę” go zrobić :) Dzięki za inspirację

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x