Ciasto pijana śliwka bez pieczenia tym razem w wersji na herbatnikach. Mocno czekoladowe, intensywne w smaku z suszonymi śliwkami.
Niezwykle prosty przepis na bardzo popularne ciasto pijana śliwka. Biszkopt kakaowy zastępujemy herbatnikami. Krem maślany zamieniłam na lżejszą i delikatniejszą wersję na śmietance kremówce.
W wersji ciasta dla dzieci pomijamy alkohol i śliwki zalewamy gorąca wodą.
Krem czekoladowy jest słodki, intensywnie czekolady ze śliwkami, które przełamują smak. Na wierzch dałam krem śmietankowy, który jest leciutki jak chmurka. Całość udekorowałam śliwkami suszony i startą czekoladą.
Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które uwielbiają szybkie w wykonaniu desery.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto pijana śliwka.
CIASTO PIJANA ŚLIWKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników, kakaowych
- 200 g śliwek, suszonych
- 150 ml np. rumu (opcjonalnie)
- ok. 50 g czekolady deserowej do oprószenia wierzchu
Śliwki suszone zalewamy rumem lub innym alkoholem i zostawiamy na noc. Jeśli nie używasz alkoholu zalej np. gorąca wodą. Następnie odsączamy i kroimy na kawałeczki. Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Kawałki czekolady przekładamy do rondelka i ustawiamy na niewielką ilością gotującej się wody. Zostawiamy do rozpuszczenia, mieszając raz na jakiś czas. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec krem mieszamy ze śliwkami.
1/3 kremu wykładamy na herbatniki, następnie ponownie krem, herbatniki i jeszcze raz powtarzamy czynność.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wierzch owijamy folią. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.
Komentarze
Cudowne ciasto ! Musi być pyszne ????
masa nie powinna być zważona, może za szybko miksowalas