Znajdź swój przepis

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

24 maja, 2019

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia tym razem w wersji na herbatnikach. Mocno czekoladowe, intensywne  w smaku z suszonymi śliwkami.

Niezwykle prosty przepis na bardzo popularne ciasto pijana śliwka. Biszkopt kakaowy zastępujemy herbatnikami. Krem maślany zamieniłam na lżejszą i delikatniejszą wersję na śmietance kremówce.

W wersji ciasta dla dzieci pomijamy alkohol i śliwki zalewamy gorąca wodą.

Krem czekoladowy jest słodki, intensywnie czekolady ze śliwkami, które przełamują smak. Na wierzch dałam krem śmietankowy, który jest leciutki jak chmurka. Całość udekorowałam śliwkami suszony i startą czekoladą.

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które uwielbiają szybkie w wykonaniu desery.

TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto pijana śliwka.

Ciasto pijana śliwka

CIASTO PIJANA ŚLIWKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników, kakaowych
  • 200 g śliwek, suszonych
  • 150 ml np. rumu (opcjonalnie)
  • ok. 50 g czekolady deserowej do oprószenia wierzchu

Śliwki suszone zalewamy rumem lub innym alkoholem i zostawiamy na noc. Jeśli nie używasz alkoholu zalej np. gorąca wodą. Następnie odsączamy i kroimy na kawałeczki. Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Kawałki czekolady przekładamy do rondelka i ustawiamy na niewielką ilością gotującej się wody. Zostawiamy do rozpuszczenia, mieszając raz na jakiś czas. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec krem mieszamy ze śliwkami.
1/3 kremu wykładamy na herbatniki, następnie ponownie krem, herbatniki i jeszcze raz powtarzamy czynność.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie wolno doprowadzić do wrzenia), mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wierzch owijamy folią. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.

Ciasto pijana śliwka Ciasto pijana śliwka Ciasto pijana śliwka Ciasto pijana śliwka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto Mega! Robiłam na święta, Poszło bardzo szybko. Też miałam problem że mi się „zważyła” masa, ale sobie poradziłam.

  2. Marcepanowa K. says:

    Cudowne ciasto ! Musi być pyszne ????

    1. aneta Autor says:

      masa nie powinna być zważona, może za szybko miksowalas

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x