Niesamowicie smaczny sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno. Sernik jest słodki, leciutki z soczystymi owocami sezonowymi zatopionymi w galaretce.
Zmielony twaróg połączony z białą czekoladą jest niezwykle pyszny, a w połączeniu z ubitą kremówką zyskuje na delikatności i puszystości.
Do sernika dodałam zmielony twaróg sernikowy z wiaderka, ale możesz kupić i zmielić samodzielnie np. twaróg półtłusty.
Do środka masy serowej dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki, które świetnie ożywiają smak deseru.
Spód to herbatniki maślane wymieszane z roztopionym masłem. Warstwy nie zmieniałabym na inną, ponieważ maślany smak pasuje idealnie do białej czekolady. Wierzch to truskawki zatopione w galaretce o tym samym smaku.
Sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno to mój ulubiony smak tego sezonu. Przepyszny i nieporównywalny do innych deserów.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 70 g masła lub margaryny, roztopionej
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
- 250 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Następnie cały czas mieszając połączyć ze 100 ml śmietanki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym i wystudzoną mieszaniną z czekolady. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec miksujemy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
Na warstwę herbatników wykładamy 1/2 masy. Następnie dodajemy kawałki truskawek i wylewamy pozostałą masę. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch, następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Komentarze
A jak to jest z tą roztopioną czekoladą? Trzeba ją wystudzić i wymieszać z zimna kremówka? Nie do końca rozumiem, a chciałabym zrobić na rodzinną uroczystość????
Tak
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam nadzieję że się uda ????
Czy można zastąpić twaróg serkiem typu Danio? Czy nie bardzo.
Według mnie sernik wtedy będzie za słodki.