Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Desery

Tiramisu w pucharkach

Czerwiec 24, 2019 , 34121 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i leciutkim kremie oraz biszkoptach zatopionych w kawie i oprószonych kakao. Przepyszny deser z kilku składników.

Tiramisu w pucharkach możesz dodatkowo poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.

Krem z mascarpone jest leciutki jak puszek, dzięki dodaniu śmietanki kremówki i masy z żółtek. Jeśli planujesz przewozić deser warto go dodatkowo zagęścić np. żelatyną lub śmietan-fixem.

Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na szybki deser, który nie wymaga dużo pracy. Dobrze ubite żółtka razem z cukrem to podstawa puszystego kremu. Deser najlepszy po schłodzeniu około 2-3 godzin w lodówce.  W wersji dla dzieci nie dodawaj alkoholi i zmniejsz ilość kawy w naparze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.

Tiramisu

TIRAMISU W PUCHARKACH

ILOŚĆ: ok. 6 pucharków

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 żółtka, duże *
  • 350 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA KAWOWY SYROP:

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • paczka podłużnych biszkoptów (2 opakowania)
  • kilka łyżek kakao

* wcześniej warto całe jajka włożyć na 10 sekund do wrzątku

Napar z kawy jeszcze gorący mieszamy z cukrem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i mieszamy z likierem. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna być dosyć gęsta). Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce masę z żółtek i delikatnie mieszamy do połączenia.
Do każdego pucharka wkładamy po 3 połówki biszkoptów wcześniej przez chwilę zatopionych w kawowym syropie. Następnie oprószamy łyżeczką kakao i wykładamy po 2-3 łyżki kremu. Ponownie biszkopty, kakao i krem i jeszcze jedna warstwa. Na wierzchu każdego pucharka powinien być krem. Gotowe pucharki wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch oprószamy kakao.

Tiramisu

Komentarze