Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto 3 bit z malinami

Lipiec 8, 2019 , 15520 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto 3 bit z malinami bez pieczenia z przepysznymi warstwami. Herbatniki, krem budyniowy oraz śmietankowy, kajmak i świeże maliny. Pycha.

Ciasto 3 bit to deser, który jest bardzo słodki dzięki dodaniu kajmaku. Natomiast pozostałe warstwy nieco równoważą jej smak.

Herbatniki z czasem miękną i dają się ładnie pokroić na kawałki.

Krem budyniowy jest delikatny, kremowy i lekki. Zatopiłam w środku maliny, aby nadawały świeżości i kontrastowały ze słodkim smakiem ciasta.

Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i mało słodki. Na wierzch dodałam posypkę czekoladowa, ale może być również tarta czekolada deserowa.

Ciasto 3 bit z malinami to bardzo prosty w przygotowaniu deser, idealny na lato. Dla fanów słodkich ciast lub kajmaku będzie przepyszny.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na klasyczną wersję 3 bit.

Ciasto 3 bit

CIASTO 3 BIT Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników maślanych
  • 400 g masy kajmakowej
  • ok. 300 g malin
  • tarta deserowa czekolada lub posypka czekoladowa

* żelatynę możesz zastąpić śmietan-fixem

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleko rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy 1/3 na herbatniki i układamy maliny, przykrywamy resztą kremu i ponownie warstwa herbatników. Następnie masa kajmakowa i herbatniki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy tartą czekoladą lub posypką.

Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit

Komentarze