Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto Balladyna

Lipiec 12, 2019 , 312826 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Komentarze

  • Odpowiedz Natalia Grudzień 23, 2020 at 15:23

    Jeszcze tylko galaretka i ciacho będzie gotowe, ale już wiem,że będzie obłędne????

  • Odpowiedz Kuchareczka Grudzień 23, 2020 at 13:06

    Ile żelatyny trzeba dodać do śmietanki 36% na większą blaszkę? Powiedzmy na 1 litr

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 13:19

      na dobrze ubitą wystarczy 2-3 łyżeczki

  • Odpowiedz Joanna Grudzień 21, 2020 at 20:04

    Dzień dobry. Czy kajmak się nie rozpływa? Można go jakoś usztywnić?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:13

      Np. Dodac masło

  • Odpowiedz Kuchareczka Grudzień 21, 2020 at 15:26

    Czy biszkopt można nasączyć? I czym ewentualnie ?????✌️

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:12

      Można np mocna herbata

    1 3 4 5

    Dodaj komentarz