Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto Balladyna

July 12, 2019 , 241496 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Komentarze

  • Reply Anka December 29, 2019 at 19:49

    Czy biszkopt należy upiec bez proszku do pieczenia ?

    • Reply aneta December 30, 2019 at 08:30

      Tak :)

  • Reply Zachwycona November 30, 2019 at 21:19

    Ciasto dzis zrobilam. Wyszlo naprawde przepyszne jak tort. Ja nasaczylam biszkopt mocnym naparem cherbaty i spirytusu.
    Szczerze polecam tym co sie wachaja nad zrobieniem tego ciasta. Dziekuje za przepis ktory laduje na stale w moich przepisach.

    • Reply aneta December 3, 2019 at 09:56

      super :)

  • Reply Ola November 26, 2019 at 22:34

    Jak nie twaróg z wiaderka to jaki inny

    • Reply aneta November 27, 2019 at 15:21

      Może byc NP. serek śmietankowy :)

  • Reply Alex November 26, 2019 at 17:19

    Czy do tego przepisu może dodać mrożone maliny?

    • Reply aneta November 26, 2019 at 20:53

      Tak :)

      • Reply Alex November 27, 2019 at 15:53

        Dziękuję za odpowiedź. ???? zawsze Pani ciasta mi wychodzą mam nadzieję że i tym razem będzie pysznie!

        • Reply aneta November 29, 2019 at 10:14

          Dziękuję :)

  • Reply Paulina October 31, 2019 at 07:48

    Czy kajmak może być zwykły , nie kakaowy?

    • Reply aneta October 31, 2019 at 08:32

      Tak

    1 2 3 4

    Leave a Reply