Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto Balladyna

July 12, 2019 , 241600 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Komentarze

  • Reply Kajka April 29, 2020 at 01:38

    Witam. :) czy moga byc maliny mrozone.? pozdrawiam serdecznie. :)

    • Reply aneta April 30, 2020 at 10:05

      tak :)

  • Reply Anna April 28, 2020 at 14:50

    A czy zamiast żelatyny wystarczy dodać do śmietany fix?

    • Reply aneta April 28, 2020 at 20:29

      Tak :)

  • Reply Kasia April 22, 2020 at 21:52

    Witam a czy muszą być maliny z owoców czy tez mogę np. Wiśnie użyć? Pozdrawiam

    • Reply aneta April 23, 2020 at 15:49

      mogą :)

  • Reply Judyta April 8, 2020 at 09:44

    Czy kajmak może być czekoladowy ?

    • Reply aneta April 8, 2020 at 13:32

      tak :)

  • Reply Anna January 25, 2020 at 07:32

    Witam. Biszkopt wyszedł mi dość niski około 1,5 cm. Taki miał być?? I trochę twardy. Czy zniknie po przestaniu w lodówce całą noc? Czy upiec nowy?

  • 1 2 3 4

    Leave a Reply