Znajdź swój przepis

Tarta z mascarpone i owocami

15 lipca, 2019

Tarta z mascarpone i owocami to w lipcu najlepszy sposób na połączenie różnorodnych sezonowych owoców, których mamy pod dostatkiem.

Kruche i chrupiące ciasto przykryte leciutki kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana malinami i jagodami, ale mogą być przeróżne owoce sezonowe.

Tarta z mascarpone i owocami to jeden z najprostszych przepisów na deser letni jaki znam.

Ciasto możesz wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczemy w dniu, w którym chcemy napełnić kremem.

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wykonaniu, wtedy spód z kruchego ciasta jest najsmaczniejszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta z mascarpone

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • owoce na wierzch

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy. Dociskamy do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy nożem lub przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie zdejmujemy folię i nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone, aż uzyskamy gęsty i jednolity krem. Dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy świeżymi owocami.

Tarta z mascarpone Tarta z mascarpone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Tarta bardzo smaczna. Chętnie do niej wracam jak mam sezonowe owoce.

  2. Białka miksujemy z mascarpone i śmietanką czy oddzielnie?

    1. Jakie białka ma Pani na myśli?

  3. dlaczego krem się zwarzył !!!! halooo? ??? pomocy ????

    1. aneta Autor says:

      Moze składniki byly za malo schlodzone?

    2. Taki krem też lubi się zwarzyc przy jednoczesnym ubijaniu śmietany i serka. Zawsze wpierw ubijam śmietankę i jak już jest prawie gotowa dopiero twedy dodaje cukier i serek w kilku partiach. Zawsze wychodzi idealny. Ale produkty muszą też być mocno schłodzone

  4. Robiłam już kilka razy. Prosta i pyszna. Idealna na letni czas gdy świeżych owoców jest w bród :-D

    1. Czy ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika?

    2. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Czy zamiast mąki torfowej można użyć zwykłej?

    1. aneta Autor says:

      Zwykła czyli jaki typ?

  6. Magdalena says:

    Wygląda przepysznie :) mam zamiar upiec. Proszę tylko powiedzieć czy zamiast foremki na tartę mogę użyć tortownicy 26 cm?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Agnieszka says:

    Właśnie zrobiłam. Wyszła. I jest pyszna ????

  8. Czy mąka krupczatka do ciast kruchych nada się zamiast tortowej? I czy trzeba wtedy zmienic proporcje czy można zostawić tak jak jest?

    1. aneta Autor says:

      Można dodać :) nie zmieniasz nic

  9. Jaką konsystencję ma krem ? Czy przy kroieniu krem nie będzie wylatywać ?

    1. aneta Autor says:

      Krem fajnie się trzyma po przekrojeniu, natomiast jeśli ma być mocno sztywny użyj śmietanki 26%

  10. Dzień dobry czy można użyć kwadratowej blachy do kruchego ciasta

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  11. Forma 26 będzie dobra?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Nie, nie będzie dobra! Napisane 24 to 24!! A tak serio, skoro się zadaje takie debilne pytanie,lepiej się nie brać za pieczenie:)

    3. o co ci chodzi? niektórzy nie pieką regularnie i chcą wiedzieć czy może autorka wie czy inna forma będzie dobra. pytania (nawet te głupie) są od tego żeby je zadawać. „a tak serio”, to to że ktoś chce się upewnić to nie jest nic złego, nie musisz mu zabierać prawa do pieczenia, naprawdę:)

  12. Nigdy nie ubijam mascarpone… ucieram żółtka z cukrem, później dodaje serek i dopiero Ew ubitą śmietanę

  13. Ja bym najpierw ubiła serek mascarpone i dodała do niego ubitą kremówkę, i na końcu delikatnie wymieszała -wtedy krem będzie delikatniejszy i bardziej puszysty. A poza tym deser jest przepyszny, mniam ????

  14. Ile w gramach to będzie śmietanki?

  15. Czy po nałożeniu kremu warto włożyć tarte donlodowki? Czy wtedy samo ciasto nie stwardnieje za bardzo?
    Z gory dziękuję. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      nie powinno :)

  16. Agnieszka says:

    Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej przed podaniem czy lepiej upiec w ten sam dzień?

    1. aneta Autor says:

      Można :)

  17. Witam, jakie masło jest najlepsze do przepisu?

    1. aneta Autor says:

      Ja używam zwykłego polskiego

  18. Pyszna tarta właśnie robię drugi raz ???? już się piecze

  19. Witam. Tarta wygląda wspaniale zapewne i tak smakuje ;)
    Czy po wyłożeniu na ciasto masy i owoców należy na jakiś czas wstawić tartę do lodówki ?

    1. aneta Autor says:

      można włożyć 30 minut :)

  20. Jest pyszna,robię ja już 3raz w przeciągu tygodnia ????

  21. Pani Aneto,
    jakiej wielkości jest forma na tartę? moja ma 24 cm i nie jestem pewna czy proporcje składników będą dobre.

    pozdrawiam :)

    1. Ilovebake says:

      Bedzie odpowiednia :)

  22. Trudno byłoby znaleźć osobę, która potrafiłaby oprzeć się tej tarcie.

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x