Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowa jagoda

July 26, 2019 , 17556 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowa jagoda to dwuwarstwowy deser, który jest na bazie mocno kakaowego ciasta i delikatnego musu ze świeżych jagód. Przepyszny i intensywny smak ciasta, które wykonasz również poza sezonem.

Ciasto czekoladowe jest intensywnie kakaowe, wilgotne i przypomina nieco smakiem murzynka.

Przeciwwagą jest leciutki i delikatny mus śmietankowo-jagodowy. Owoce poza sezonem można zastąpić mrożonymi i postępować zgodnie z przepisem.

Ciasto czekoladowa jagoda ma przepiękne kolory i doskonale sprawdzi się na przeróżne okazje rodzinne lub bardziej oficjalne.

Połączenie jagody i czekolady jest super smaczne. Na wierzchu świeże owoce dodają świeżości i lekkiej kwasowości dla deseru.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE JAGODA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 jajka, duże
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 250 ml wrzącej wody

SKŁADNIKI NA MUS JAGODOWY:

  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • ok. 1/2 szklanki jagód do oprószenia wierzchu

Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem. Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej (oprócz wody).
Jajka mieszamy razem z mlekiem i olejem. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy cukier oraz mieszaninę z jajek, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jagody przekładamy do rondelka razem z odrobiną wody i cukrem. Gotujemy, aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie po łyżce dodajemy przecier jagody oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto czekoladowe i obsypujemy świeżymi jagodami. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Reply Magda G. July 30, 2019 at 11:43

    Witam, czy ten musowy krem jagodowy poradziłby sobie w torcie z ciężkimi czekoladowymi blatami? Czy lepiej postawić na biszkopt kakaowy ze startą czekoladą? Mam dylemat, bo bardziej smakuje mi czekoladowe ciasto i ładnie się kroi, mam takie już sprawdzone, ale nie wiem, czy ten mus nie okaże się do tego za lekki…

  • Reply Konesso P. July 26, 2019 at 15:54

    Sezon na jagody w pełni :) ciasto wygląda kusząco!

  • Reply Monia July 26, 2019 at 12:29

    Nie mieszkam w Pl, nie mam dostępu do jagód, czy borówka amerykańska nada kremowi fioletowy kolor? Wiem że smak będzie inny. Pozdrawiam

  • Leave a Reply