Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowa jagoda

26 lipca, 2019

Ciasto czekoladowa jagoda to dwuwarstwowy deser, który jest na bazie mocno kakaowego ciasta i delikatnego musu ze świeżych jagód. Przepyszny i intensywny smak ciasta, które wykonasz również poza sezonem.

Ciasto czekoladowe jest intensywnie kakaowe, wilgotne i przypomina nieco smakiem murzynka.

Przeciwwagą jest leciutki i delikatny mus śmietankowo-jagodowy. Owoce poza sezonem można zastąpić mrożonymi i postępować zgodnie z przepisem.

Ciasto czekoladowa jagoda ma przepiękne kolory i doskonale sprawdzi się na przeróżne okazje rodzinne lub bardziej oficjalne.

Połączenie jagody i czekolady jest super smaczne. Na wierzchu świeże owoce dodają świeżości i lekkiej kwasowości dla deseru.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE JAGODA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 jajka, duże
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 250 ml wrzącej wody

SKŁADNIKI NA MUS JAGODOWY:

  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • ok. 1/2 szklanki jagód do oprószenia wierzchu

Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem. Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej (oprócz wody).
Jajka mieszamy razem z mlekiem i olejem. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy cukier oraz mieszaninę z jajek, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jagody przekładamy do rondelka razem z odrobiną wody i cukrem. Gotujemy, aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie po łyżce dodajemy przecier jagody oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto czekoladowe i obsypujemy świeżymi jagodami. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Cudowne ciasto, rozeszło się w trymiga, moje dziecko już upomina się o powtórkę a wszyscy inni proszą o przepis :) Jedynie wydaje mi się, że czekoladowy spod wyszedł za ciężki, a gdyby tak nie dodawać wody?

  2. paula.d24@gmail.com says:

    Czy jagody takie ze słoiczka w syropie się nadadzą? Na krem pewnie tak, ale czy na wierzch ciasta?

    1. aneta Autor says:

      możesz na wierzch odsączyć :)

  3. Czy na wierzch mrożone borówki tez można położyć?

  4. Magda G. says:

    Witam, czy ten musowy krem jagodowy poradziłby sobie w torcie z ciężkimi czekoladowymi blatami? Czy lepiej postawić na biszkopt kakaowy ze startą czekoladą? Mam dylemat, bo bardziej smakuje mi czekoladowe ciasto i ładnie się kroi, mam takie już sprawdzone, ale nie wiem, czy ten mus nie okaże się do tego za lekki…

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy go nieco wzmocnić dodając mascarpone :)

    2. Magda G. says:

      A na ilość kremu w przepisie ile według Pani należałoby dodać mascarpone? Będę wdzięczna za podpowiedź od kogoś bardziej doświadczonego ;)

    3. Ilovebake says:

      Myślę, że 300 g będzie ok :)

    4. Magda G. says:

      Super, dziękuję za wskazówkę ;)

    5. Ilovebake says:

      Śliczny :)

  5. Konesso P. says:

    Sezon na jagody w pełni :) ciasto wygląda kusząco!

  6. Nie mieszkam w Pl, nie mam dostępu do jagód, czy borówka amerykańska nada kremowi fioletowy kolor? Wiem że smak będzie inny. Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Niestety borówka nie nada koloru tak fioletowego :) Tutaj masz podobny przepis z borówką https://ilovebake.pl/2017/09/08/lekki-sernik-z-musem-borowkowym/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x