Znajdź swój przepis

Sernik caffe latte

2 sierpnia, 2019

Sernik caffe latte to leciutki deser o kawowym smaku i spodzie z herbatników, który przypomina kawę latte macchiato.

Spód z herbatników o lekko słodkim i kawowym posmaku.

Masa serowa jest delikatna, dzięki dodaniu odrobiny ubitej śmietany ma lżejszą konsystencję. Dzielimy na dwie warstwy z czego do jednej dodajemy napar z kawy.

Góra to puszysta pianka z ubitej śmietanki, która fajnie smakuje i kontrastuje z nieco cięższą warstwą serową.

Sernik caffe latte to delikatny deser o kawowym smaku. Po przekrojeniu sernik ma ciekawe warstwy, które przypominają latte macchiato. Idealny deser na letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik caffe latte

SERNIK CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników maślanych lub kakaowych
  • 90 g masła, roztopionego
  • 3-4 łyżeczki mocnego naparu z kawy

NAPAR Z KAWY:

  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki +2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i naparem z kawy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Kawę mieszamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg miksujemy z wanilią i cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy 4-5 łyżek do masy serowej i delikatnie łączymy. Masę serową dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej napar z kawy. Do każdej części dodajemy niewielkim strumieniem 1/3 ostudzonej żelatyny. Jasną masę serową wykładamy na spód z herbatników, następnie warstwę kawową. 2 łyżki cukru pudru dodajemy do śmietanki oraz wlewamy niewielkim strumieniem pozostała żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na warstwę kawową i wykonujemy łopatką cukierniczą z ząbkami fale. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

sernik caffe latte sernik caffe latte sernik caffe latte sernik caffe latte sernik caffe latte

inspiracja: smakolykiberenki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    tak :)

  2. Czy obie warstwy serowe wykładamy do formy w tym samym czasie czy należy odczekać aż biała warstwa stężeje w lodówce i dopiero na nią wyłożyć kawową? To samo pytanie mam odnośnie warstwy śmietankowej – wykładamy ją na niestężałą warstwę kawową? Nie wymieszają się? Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      Możesz odczekać :)

  3. Polecam tortownicę max 24 cm inaczej warstwy wychodzą bardzo wąskie… Po za tym pychota!

  4. Na wierzch dajemy tylko ubita śmietanę kremowe?

    1. Tak :)

  5. Konesso P. says:

    To ciasto jest idealne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x