Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Serniki

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami

Sierpień 5, 2019 , 34868 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami nazywany styropianem. Warstwa kruchego ciasta, masa śmietankowa przypominająca sernik oraz kwaśne porzeczki. Przepyszny i lekki deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Ciasto kruche z dodatkiem kakao jest intensywne w smaku i chrupiące. Można je wykonać wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce.

Masa śmietanowa na bazie białek i kwaśnej śmietany jest leciutka, puszysta i w smaku przypomina tradycyjny sernik na twarogu.

Czerwone porzeczki, które są kwaśne doskonale współgrają ze słodkim smakiem masy śmietankowej i kakaowego ciasta.

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami to ciekawy sposób na letni deser. Intensywny smak ciasta i świeże owoce sezonowe to jedno z moich ulubionych połączeń.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.

sernik bez sera

KAKAOWY SERNIK BEZ SERA Z PORZECZKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek, dużych

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 200-300 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Formujemy wałeczki i owijamy folią, wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Po tym czasie większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na dnie formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukry, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Śmietanę miksujemy razem z przesianym proszkiem budyniowym. Do śmietany dodajemy masę białkową i delikatnie łączymy. Wykładamy na podpieczony spód. Porzeczki mieszamy z łyżeczką mąki i wykładamy równomiernie na warstwę śmietanową. Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 450-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

sernik bez sera
sernik bez sera
sernik bez sera
sernik bez sera

Komentarze

  • Olcia

    Jakie inne owoce można dodać zamiast porzeczek?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      np. wiśnie, maliny :)

  • Anna

    A czy można użyć śliwek? Ciasto jest przepyszne☺????

  • Anna

    Zrobiłam – rodzina była zachwycona. Zastanawiam się czy ciasto uda się ze śliwkami?

  • Ilona

    Dzień dobry, czy można to ciasto zrobić z zamrożonymi owocami?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, tylko nie rozmrazaj wcześniej :)