Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami

Ciasto łaciate z wiśniami

Sierpień 7, 2019 , 9922 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Leciutkie ciasto łaciate z wiśniami o biszkoptowej konsystencji. Dwukolorowe o smaku waniliowo-kakaowym i świeżymi owocami sezonowymi.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i możesz je wykonać w kilka chwil. Najlepsze zaraz po upieczeniu, kiedy jest dopiero po wystudzeniu.

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce sezonowe, ale ja uważam, że wiśnie tutaj są idealne.

Ciasto łaciate z wiśniami to szybki i prosty przepis, który zajmie ci chwilkę. Wilgotne, puszyste i lekkie. Doskonałe na letnie spotkania przy grillu lub herbatce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto łaciate z wiśniami

CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI:

  • 3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżeczka
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, duże
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki wody np. gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 200-300 g wiśni, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub większa wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy w niewielkich ilościach naprzemiennie przesiane składniki, olej i wodę, aż do wyczerpania składników. Po dodaniu każdego składnika miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i miksujemy, natomiast do drugiej przesiane kakao. Wykładamy do formy po 2-3 łyżki z każdej części ciasta, aż do wykorzystywania i wypełnienia formy. Na koniec patyczkiem wykonujmy kilka fikuśnych ruchów po cieście, aby je lekko przemieszać. Wykładamy wiśnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto łaciate z wiśniami
 
Ciasto łaciate z wiśniami
Ciasto łaciate z wiśniami

Komentarze

  • Odpowiedz Anna K. Wrzesień 1, 2019 at 08:04

    Ciasto przepyszne! Połączenie z wiśniami bardzo trafione. Jednak nie jest tak doskonałe, jak myślałam. Niestety jestem osobą bardzo wyczuloną na proszek do pieczenia, a w tym cieście jest to aż 2,5 łyżeczki, co powoduje, że po prostu nie mogę go jeść. Czy zatem istnieje sposób na zastąpienie proszku choć częściowo np. dodatkiem maślanki? Na pewno nie sodą, bo to żadne rozwiązanie. To pytanie tyczy się też innych ciast, w których proszku jest zbyt dużo.

    • Odpowiedz Ilovebake Wrzesień 1, 2019 at 10:34

      Dla mnie wogole nie było wyczuwalne :)

      • Odpowiedz Anna K. Wrzesień 1, 2019 at 18:20

        Dla mojego męża i córki również, ale są osoby, które mają nieco bardziej wrażliwe żołądki… Jeśli istnieje więc magiczny sposób lub zamiennik takiej ilości proszku to będę wdzięczna????

    Dodaj komentarz