Malinowa góra lodowa to pyszne wielowarstwowe ciasto w wersji z malinami. Biszkopt kakaowy, krem śmietankowy, warstwa malinowa i do tego biszkopty zatopione w mlecznej polewie. Pycha.
Ciasto jest niezwykle efektowne, dzięki kilku warstwom i biszkoptom położonym na wierzchu deseru.
Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis na lekki i puszysty spód.
Krem waniliowy wykonałam na bazie gotowego kremu i śmietanki kremówki. Pyszny, leciutki i delikatny w smaku. Następnie warstwa z malinami i galaretką, która ożywia ciasto. Na koniec biszkopty zatopione w polewie mlecznej i kakaowej.
Malinowa góra lodowa to pyszne, efektowne i wielowarstwowe ciasto, które możesz wykonać na przeróżne okazje.
TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciasto góra lodowa.
MALINOWA GÓRA LODOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 1 opakowanie kremu waniliowego lub karpatka
- 400 ml mleka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 2 x galaretka malinowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g malin, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA MLECZNĄ POLEWĘ:
- 200 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 duże opakowanie biszkoptów, okrągłych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie cały czas miksując dodajemy w niewielkich porcjach cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy krem waniliowy w proszku i miksujemy zgodnie z opakowaniem. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie łączymy z kremem waniliowym. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na10-15 min do lodówki, następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Na czas przygotowania polewy wkładamy do lodówki.
Masło, wodę oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy przesiane kakao.
Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą polewy jasnej. Układamy biszkopty, które przekrawamy na pół jeden obok drugiego w rzędach. Wylewamy na początku jasną polewę po biszkoptach, następnie ciemną. Wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze
Na wieksza blachę jakie proporcje?
Na jaką blaszkę potrzebujesz?