Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Śliwkowiec sypany

Sierpień 14, 2019 , 11169 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Śliwkowiec sypany to wersja bardzo smacznego ciasta, które każdy zna z jabłkami. Niezwykle prosty przepis bez użycia miksera. Mnóstwo owoców, warstwy ciasta i piękny zapach cynamonu.

Śliwkowiec sypany jest równie smaczny jak wersja z jabłkami. W sezonie na śliwki ten przepis będzie doskonałym sposobem jeśli macie nadmiar tych owoców.

Ciasto jest wilgotne, słodkie i cynamonowe z chrupiącą skórką na górze. Uwielbiam je lekko podgrzane z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Śliwkowiec sypany to przepis dla osób, które mają małe doświadczenie w pieczeniu.

Wystarczy suche składniki wymieszać i podzielić na warstwy naprzemiennie z owocami. Minimum pracy, a ciasto jest przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

śliwkowiec sypany

ŚLIWKOWIEC SYPANY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 230 g masła, zamrożonego

Mąkę, kaszkę, cukry i proszek przesiewamy do miseczki. Następnie dzielimy na trzy części. Śliwki bez pestek kroimy na plasterki i oprószamy cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej formy. Wysypujemy jedną część na dno formy i wykładamy połowę śliwek. Następnie druga część sypkich składników, śliwki i ponownie sypkie składniki. Na wierzch ścieramy zamrożone masło. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz, aż do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

śliwkowiec sypany
śliwkowiec sypany
śliwkowiec sypany

Komentarze