Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

August 16, 2019 , 53263 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Ciasto jest mocno kakaowe, wilgotne i puszyste.

Ciast jest zdrowe z dużą ilością startej na tarce cukinii, czekoladą, sypkim kakao i posiekanymi i podprażonymi pestkami dyni.

Cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście, a jedynie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i spokojnie poleży kilka dni.

Ciasto jest doskonałą propozycją na wykorzystanie w sezonie cukinii i przemycenie cennych witamin w deserze dla dzieci. Ciasto nie jest mocno słodkie, raczej lekko.

Ciasto czekoladowe z cukinią w każde lato muszę wykonać chociaż raz i na blogu znajdziesz już kilka wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto czekoladowe z cukinią

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.

ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią

Komentarze

  • Reply Anna September 24, 2020 at 08:12

    Chciałabym to ciasto upiec w prostokątnej blasze, jak odpowiednio dobrać proporcje składników?

    • Reply aneta September 25, 2020 at 06:55

      Jaka wielkość formy?

  • Reply Barbara September 9, 2020 at 20:51

    Ciasto przepyszne. Za drugim razem zmniejszyłam olej do ok. 150 ml, myślę, że pół szklanki też wystarczy. Cukier również zmniejszyłam do pół szklanki. Ciasto wyszło puszyste, wilgotne, bez zakalca, rewelacja. Super przepis.

  • 1 2 3

    Leave a Reply