Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

Sierpień 16, 2019 , 24139 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Ciasto jest mocno kakaowe, wilgotne i puszyste.

Ciast jest zdrowe z dużą ilością startej na tarce cukinii, czekoladą, sypkim kakao i posiekanymi i podprażonymi pestkami dyni.

Cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście, a jedynie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i spokojnie poleży kilka dni.

Ciasto jest doskonałą propozycją na wykorzystanie w sezonie cukinii i przemycenie cennych witamin w deserze dla dzieci. Ciasto nie jest mocno słodkie, raczej lekko.

Ciasto czekoladowe z cukinią w każde lato muszę wykonać chociaż raz i na blogu znajdziesz już kilka wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto czekoladowe z cukinią

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.

ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią

Komentarze

  • Odpowiedz Ann Październik 30, 2019 at 11:10

    Ciasto rewelacja , bardzo łatwe i szybkie , wszystkim smakowało , zrobię jeszcze nie raz :)

  • Odpowiedz Ewinka N. Sierpień 23, 2019 at 21:01

    Właśnie dzisiaj zrobiłam bez pestek dyni. Jest pyszne i mega czekoladowe :-)

  • Odpowiedz Kate Sierpień 23, 2019 at 10:43

    Można pominąć cukinię i pestki dyni?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 23, 2019 at 12:34

      w tym przepisie tylko pestki :)

    Dodaj komentarz