Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

August 19, 2019 , 19175 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszny przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Lekkie, wilgotne z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.

W sezonie na śliwki przepis jest idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil.

Bardzo prosty przepis sprawia, że poradzi sobie z nim osoba, która mało piecze lub ma mało czasu.

Ciasto na bazie kwaśnej śmietany, która nadaje wilgotności i specyficznego posmaku, który super komponuje się ze śliwkami i kruszonką.

Śmietankowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych przepisów, które sprawdzi się doskonale do kawy lub herbaty w letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

ŚMIETANKOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny, zimnej
  • 100 g cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g śliwek np. węgierek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na samo ciasto (oprócz kruszonki) powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy nożem. Następnie palcami wyrabiamy, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku, wanilię oraz śmietanę. W trzech partiach dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub rózgą. Wykładamy do formy i układamy kawałki śliwek. Oprószamy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Komentarze

  • Reply Ewa September 22, 2020 at 14:46

    Przepis godny polecenia, ciasto pyszne, a sposób przygotowania nie jest skomplikowany. Jak ktoś ma w lodówce za dużo śmietany i nie wie co z nią zrobić, to ten przepis jest super. Wykonałam całość w robocie planetarnym, regulując tylko obroty, wg zaleceń w przepisie i udało się.

  • Reply Anna August 17, 2020 at 10:59

    Witam, w składnikach na ciasto nie ma dodatku tłuszczu,śmietana go całkowicie zastępuje?

    • Reply aneta August 18, 2020 at 08:52

      Tak :)

  • Reply Beatka August 12, 2020 at 21:06

    Piekłam i powiem szczerze, że tak maślanego w smaku placka jeszcze nie jadła. Jest genialny. Śliwki w połączeniu z tym ciastem i kruszonką smakują nieziemsko. Gdyby nie mąż to pewnie bym sama zjadła całą blachę.

  • Reply Sandra May 15, 2020 at 21:16

    Witam. Czy piekąc w okrągłej blaszce 28 trzeva zmienić proporcje albo czas pieczenia? Pycha ciasto :)

    • Reply aneta May 18, 2020 at 10:44

      Możesz zmniejszyć o 1/4 :)

  • Reply MM August 29, 2019 at 07:53

    Można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?

    • Reply Ilovebake August 29, 2019 at 09:17

      Przepis na jogurtowe ciasto znajdziesz na blogu :)

    Leave a Reply