Znajdź swój przepis

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

19 sierpnia, 2019

Przepyszny przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Lekkie, wilgotne z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.

W sezonie na śliwki przepis jest idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil.

Bardzo prosty przepis sprawia, że poradzi sobie z nim osoba, która mało piecze lub ma mało czasu.

Ciasto na bazie kwaśnej śmietany, która nadaje wilgotności i specyficznego posmaku, który super komponuje się ze śliwkami i kruszonką.

Śmietankowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych przepisów, które sprawdzi się doskonale do kawy lub herbaty w letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

ŚMIETANKOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny, zimnej
  • 100 g cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 400 – 500 g śliwek np. węgierek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na samo ciasto (oprócz kruszonki) powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy nożem. Następnie palcami wyrabiamy, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku, wanilię oraz śmietanę. W trzech partiach dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub rózgą. Wykładamy do formy i układamy kawałki śliwek. Oprószamy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jaka konsystencja powinna wyjść przed pieczeniem ? Gęsta płynna czy stała coś jak na kruche ? Chyba gdzieś zrobiłam błąd …

    1. Niezbyt płynna, ale nie mocno zbita :)

  2. Klaudia Nidecka says:

    Dzisiaj piekłam :) przepyszne ciasto, śmietankowe i miękkie z maślana kruszonką :) super

  3. Czy zamiast śmietany 18 można użyć 36? Mam akurat na stanie w lodowce i szukam na nią pomysłu :)

    1. aneta Autor says:

      tak :) musi być tylko kwaśna :)

  4. Jak studzić ciasto po upieczeniu , aby nie opadało ? Zdarza mi się , że nawet przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach ciasto opada i robi się zakalec .

    1. aneta Autor says:

      Samo studzenie nie jest tak ważne, może po prostu ciasto nie jest dopieczone?

  5. Czy mogę użyć mrożonych śliwek ?

    1. tak :)

  6. Przepis godny polecenia, ciasto pyszne, a sposób przygotowania nie jest skomplikowany. Jak ktoś ma w lodówce za dużo śmietany i nie wie co z nią zrobić, to ten przepis jest super. Wykonałam całość w robocie planetarnym, regulując tylko obroty, wg zaleceń w przepisie i udało się.

  7. Witam, w składnikach na ciasto nie ma dodatku tłuszczu,śmietana go całkowicie zastępuje?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  8. Piekłam i powiem szczerze, że tak maślanego w smaku placka jeszcze nie jadła. Jest genialny. Śliwki w połączeniu z tym ciastem i kruszonką smakują nieziemsko. Gdyby nie mąż to pewnie bym sama zjadła całą blachę.

  9. Witam. Czy piekąc w okrągłej blaszce 28 trzeva zmienić proporcje albo czas pieczenia? Pycha ciasto :)

    1. aneta Autor says:

      Możesz zmniejszyć o 1/4 :)

  10. Można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?

    1. Przepis na jogurtowe ciasto znajdziesz na blogu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x