Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami


Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami to kolejny przepis na wykorzystanie w owoców sezonowych. Kruche ciasto, duża ilość owoców i do tego przepyszna pianka.

Ciasto wykonujemy w tradycyjny sposób, a jedyną zmianą jest dodanie kakao, aby było intensywnie czekoladowe w smaku.

Jabłuszka ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną, aby masa nie była zbyt wodnista. Dodajemy odrobinę cynamonu, aby ciasto pięknie pachniało podczas pieczenia.

Najlepsze jabłka do ciasta to te, które będą miały kwaśny smak np. szara reneta wtedy ciasto nie będzie przesłodzone.

Pianka budyniowa jest leciutka, słodka i kontrastuje smakiem z lekko kwaśną masą jabłkową.

Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami to przepyszne połączenie kilku warstw i ciekawy pomysł na nadchodzącą jesień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

ciasto z budyniową pianka

KAKAOWE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej *
  • 2 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek, dużych

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1,2 kg jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* mąkę tortową można w połowie zastąpić mąką krupczatką

Składniki na samo ciasto powinny być prosto z lodówki. Formę o wym. 30×25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest suche można dodać 1-2 łyżki wody). Gotowe owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy sok, cukier i cynamon. Chwilkę dusimy i dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy równomiernie na dno formy. Podpiekamy przez około 20 min. w temp. 180 C.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta. Dodajemy przesiany proszek budyniowy i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej miksując cały czas.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie masa budyniowa oraz pozostałe starte ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 35-45 min.

ciasto z budyniową pianka
ciasto z budyniową pianka

wydrukuj teraz