Znajdź swój przepis

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami

16 września, 2019

Ciasto z musem czekoladowym i warstwą z wafelków czekoladowych. Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto i do tego lekki mus. Idealny deser dla fanów czekolady.

Spód to dosyć ciężkie i wilgotne ciasto ze sporą dawką kakao. Następnie warstwa z wafelków czekoladowych. Oczywiście możesz dodać np. orzechowe lub inne o ulubionym smaku.

Mus czekolady jest na bazie kremówki i czekolady. Nie dodajemy jajek jak w tradycyjnym przepisie. Wierzch ciasta przykryłam polewą czekoladową.

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami to bomba czekoladowa. Wyrazisty i nieprzesłodzony smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto z musem czekoladowym

CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I WAFELKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 260 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml wrzącej wody

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3 wafelki czekoladowe x 50 g

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajka mieszamy z cukrami, olejem i mlekiem. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części z czego jedna dosyć cienka.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę razem ze 100 ml kremówki rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką. Na koniec łączymy z likierem i żelatyną. 1/4 kremu wykładamy na ciasto, następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami i wykładamy pozostałą część musu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Chwilkę studzimy i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min do stężenia.

Ciasto z musem czekoladowym Ciasto z musem czekoladowym Ciasto z musem czekoladowym Ciasto z musem czekoladowym

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zamiast takiego ciasta jak w przepisie zrobić klasyczny biszkopt kakaowy?

  2. Ciasto jest super nie mocno słodkie ja zamiast wafelków dałam orzechy i nie przecinalam na pół tylko wylałam masę na spod i posypałam orzechami
    Mam pytanie czy ciasto trzeba trzymać cały czas w lodowce czy się nje rozpuści ta masa

    1. Nie powinna :)

  3. Czy można użyć mąki owsianej?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej nie zmieniac.

  4. Co zrobić, aby wafelki nie rozmiękły i były chrupiące ?

    1. aneta Autor says:

      można dodać wafelki na wierzch ciasta :)

  5. Czy można zastąpić sodę dodatkową porcja proszku do pieczenia? Jeśli tak to jaką?

    1. aneta Autor says:

      dodaj po prostu dwie łyżeczki proszku :)

  6. Jednak było mi nieco za mało deserowo i zaszalałam. Otóż zamiast polewy z czekolady wyłożyłam puszkę kajmaku, warstwę ciastek Petit brule i kremówkę z maskarpone (500g+250g+ 4 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy + żelatyna, proporcja jak w kremie czekoladowym) Całość udekorowałam startą, gorzką czekoladą.
    Czad!!!!

  7. Mega super pyszne.
    Dziś robiłam i polecam wszystkim Niepewnym. Ciasto mega szybkie. Pomimo tego, że jest bardzo rzadkie (byłam lekko przerażona) to super się upiekło. Robiłam w dużej, prostokątnej blaszce i bez problemu przecięłamm je na dwa blaty.
    Lepiej się kroi niż biszkopt, nie kruszy się i jest bardziej zwarte. Krem pychota.
    Kolejną wersję zrobię z jakimś wkładem owocowym.
    Polecam wszystkim!!!

    1. Doloreska says:

      Mialam na mysli tę propozycję z kajmakiem , mascarpone i czym tam jeszcze. Oryginalny przepis jest OK

  8. Ciasto powinno być takie lejące? właśnie robię i boję się żeby nie było klapy ????

  9. Witam,
    Czy zamiast czekolady można dodać do musu maliny? Czy wtedy zwiększyć ilość żelatyny?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  10. Angelkika says:

    Czy mogę rozlać ciasto do dwóch blaszek , ponieważ boje się że nie dam rady przekroić na dwa blaty?

    1. aneta Autor says:

      można :)

  11. Polecam. Ciasto jest pyszne , ja zamiast wafelków dodałam rozdrobnione orzechy i super się sprawdziły

  12. Ciasto wyszło bardzo zadkie po upieczeniu bardzo wilgotne, ciężko było przekroić. Jak już przekroilam to po podniesieniu całe się polamalo. W smaku strasznie gorzkie. Nie wiem może za dużo dodałam sody bo była baaardzo wyczuwalna. Całe ciasto wrzuciłam do kosza. Pod krem upieklam biszkopt. Duży plus dla kremu. Ciasta nie polecam

  13. Czy wafelki to np Prince polo?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  14. Czy ciasto wychodzi baaardzo rzadkie?

    1. bardziej brownie

  15. Smacznie wygląda super jakość zdjęć

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x