Znajdź swój przepis

Czekoladowa krówka z wiśniami

20 września, 2019

Czekoladowa krówka z wiśniami na herbatnikach bez pieczenia. Przepyszny, wielowarstwowy deser tym razem w wersji z czekoladą i wiśniami.

Ciasto ma trzy warstwy: czekoladowa z wiśniami, kajmakowa oraz śmietankowa. Czekoladowa jest intensywna w smaku z lekko kwaśnymi owocami. Następnie kajmakowa o mocno słodkim i mlecznym smaku oraz leciutki krem śmietankowy.

Całość oprószona kakao, które idealnie pasuje i nadaje lekkiej goryczki.

Czekoladowa krówka z wiśniami to błyskawiczny w wykonaniu deser bez pieczenia. Po nocy w lodówce idealnie się kroi i herbatniki miękną pod wpływem kremu.

Przepyszne, intensywne i słodkie ciasto dla fanów ciasta z kremem.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto krówka z bananami.

Czekoladowa krówka

CZEKOLADOWA KRÓWKA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 łyżki kakao do oprószenia
  • ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych*

* wiśnie dzień wcześniej można zalać odrobiną alkoholu

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Na dnie układamy herbatniki, które można delikatnie nasączyć wodą. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną ze 100 ml śmietanki kremówki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewamy stopniowo żelatynę oraz dodajemy odsączone wiśnie. Wykładamy na dno formy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Smarujemy kajmakiem, następnie herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy identycznie jak wyżej. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na herbatniki i owijamy folią. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Czekoladowa krówka Czekoladowa krówka Czekoladowa krówka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto przepyszne !! Wygląda i smakuje wyśmienicie. Na pewno jeszcze nie raz będzie królowało na moim stole.

  2. Czy wiśnie mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x