Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

25 września, 2019

Aromatyczne ciasto marchewkowe z warstwą jabłek zatopionych w galaretce i do tego krem śmietankowy. Typowo jesienne smaki i piękny aromat cynamonu podczas pieczenia.

Ciasto marchewkowe jest wilgotne, dosyć ciężkie o intensywnym zapachu cynamonu. Do środka możesz dodać np. posiekane orzechy włoskie lub ulubione bakalie. Marchewka w cieście nie jest wyczuwalna nawet taka starta na dużych oczkach.

Warstwa jabłkowa to lekko podduszone owoce zatopione w galaretce cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna warstwa ożywia ciasto.

Krem śmietankowy to serek w połączeniu z ubitą śmietanką. Serek i ciasto marchewkowe to połączenie idealne.

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem to idealny deser na jesienne chłody. Bogate w smaku z owocami i do tego kremem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 300g marchewki startej na tarce
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 galaretki
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 500 g serka śmietankowego lub z wiaderka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem i cynamonem. W oddzielnej miseczce miksujemy jajka razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz dodajemy sól oraz startą marchewkę ( u mnie starta na dużych oczkach). Na koniec dodajemy w trzech porcjach suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy, skrapiamy sokiem i wlewamy wodę. Dusimy przez chwilkę, aby się za mocno nie rozpadły. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zacznie lekko tężeć. Wykładamy na blat ciasta marchewkowego.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 min. do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz ubitą kremówką. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy 3/4 na warstwę jabłkową i przykrywamy ciastem marchewkowym. Pozostałą część smarujemy wierzch i robimy lekkie fale np. widelcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Galaretki o jakim smaku?

    1. aneta Autor says:

      u mnie byly cytrynowe

  2. Ciasto pychotka ????

  3. Jeśli nie w przepisie podanej ciepłej to na pewno zimna :)

  4. Witam. Jaki serek Pani użyła?

    1. Ja użyłam z wiaderka z Piątnicy :)

  5. Przepis osobiście wypróbowałam :-)
    Wyszło bardzo smaczne, rodzina zachwycona zarówno smakiem jak i wyglądem ;-)

  6. 300g marchewki … ile to mniej więcej marchewek średniej wielkości?

    1. 2 duże powinny wystarczyć :)

  7. Dziękuję ;)

  8. U Pani w kategorii przelicznik objętości brakuje mąki do przeliczenia czy może ja Pani wprowadzić ?

    1. Na pewno poprawie, a szklanka mąki tortowej to 160 g

  9. Witam ponownie.. mam pytanie chce upiec tartę z Pani przepisu dodam że tartę będę robiła poraz pierwszy.. czy mogę ją zrobić w zwykłej formie z wyciąganym dnem czy musi być jak u Pani szklana ?

    1. Nie musi być szklana :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x