Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Jabłecznik straciatella

Październik 2, 2019 , 28309 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jabłecznik straciatella to pyszne ciasto jesienne z dużą ilością jabłek. Leciutkie ciasto na biszkopcie i kremem śmietankowym z tartą czekoladą.

Warstwa jabłkowa to połączenie owoców pokrojonych w kostkę, cynamonu i galaretki cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna i orzeźwiająca warstwa pomiędzy puszystym biszkoptem.

Całość przykryta kremem śmietankowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Do środka możemy dodać posypkę czekoladową lub zetrzeć na tarce deserową lub gorzką czekoladę. Każda wersja będzie równie smaczna.

Jabłecznik straciatella w sezonie na jabłka to ciekawy pomysł na niebanalne ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Jabłecznik straciatella

JABŁECZNIK STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon oraz wodę i dusimy przez około 5-10 min, aż lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Dokładnie mieszamy, studzimy i wykładamy na biszkopt jak masa będzie tężejąca. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz posypkę lub startą czekoladę. Gotowy krem wykładamy na ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Jabłecznik straciatella
 
Jabłecznik straciatella
Jabłecznik straciatella

Komentarze

  • Odpowiedz MAGDALENA M. Październik 8, 2019 at 14:35

    Ciasto pyszne!

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 8, 2019 at 19:32

      Super :)

    Odpowiedz na „MAGDALENA M.Anuluj odpowiedź